Svečano bogoslužje v Murski Soboti ob dnevu reformacije

01.12.2022 | Evangeličanska cerkev Murska Sobota

Ob dnevu reformacije je v evangeličanski cerkvi Martina Luthra Murska Sobota v organizaciji Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji potekala slovesnost s svečanim bogoslužjem, na katerem je bila obenem počaščena tudi 100. obletnica ustanovitve seniorata in samostojnosti Evangeličanske cerkve. Prav v tej cerkvi je bil 2. februarja 2022 ustanovljen prekmurski evangeličanski seniorat ter potrjena murskosoboški duhovnik Štefan Kovač kot senior in murskosoboški inšpektor Aleksander Junkuc kot senioratni inšpektor. Novoustanovljeni seniorat je s tem povezal vseh tedanjih deset cerkvenih občin v Prekmurju, kar je bila trdna osnova za nadaljnji razvoj cerkvene organizacije naše Cerkve do danes, katere temelj je bil sicer postavljen že v času reformacije.

Uvodoma sta zbrane nagovorila inšpektor Cerkve Bojan Prosič in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Inšpektor Prosič se je ozrl na temelje, ki so bili postavljeni v času reformacije in njene dimenzije, od verskih do družbenih in kulturnih. Zavedanje pripadnosti slovenstvu ob slovenski besedi in globoki duhovnosti je namreč prav tisto, kar nas povezuje in utrjuje ter tudi zavezuje za naprej. Predsednik Republike Pahor pa je izpostavil, da stoletje samostojne Evangeličanske cerkve stoji na žlahtnih vrednotah strpnosti, sodelovanja, medsebojnega spoštovanja in solidarnosti, na vrednotah, ki niso vezane izključno na veroizpoved, temveč tudi na človekov značaj, značaj naše narodne in državljanske skupnosti.

Slovesno pridigo je ob sodelovanju evangeličanskih duhovnikov in duhovnic ter tujih gostov vodil škof mag. Leon Novak, ki je v pridigi poudaril, da se s hvaležnostjo Bogu oziramo nazaj na obdobje, ki je imelo veliko izzivov, a tudi številne lepe in versko bogate dogodke, ki nas bogatijo še danes. Med temi je posebej izpostavil močno ekumensko gibanje, ki se je razvilo v preteklem stoletju in prav na tej podlagi so se na tem versko, narodnostno in jezikovno mešanem območju utrdili zelo dobri bratsko-sestrski in prijateljski odnosi, kakor tudi s Cerkvami v sosednjih državah. Kratki zgodovinski oris seniorata je podala dr. Klaudija Sedar, ki je ob tem povedala, da je bil seniorat ustanovljen v nezavidljivem času in so stali pred težkim delom, a pogled nazaj odstira, da so pred 100. leti v Murski Soboti položili temeljni kamen, na katerem je rasla in raste zdajšnja Evangeličanska cerkev v Sloveniji. V glasbenem delu so nastopile glasbene skupine Eben Ezer, Selah in Duo Mystica, učenci Zasebne glasbene šole Virtuoz, Jan Hartman in Marcel Sapač ter mešani pevski zbor Cantate.

Po končanem neposrednem prenosu so prisotne v polni cerkvi nagovorili, predali čestitke in izrazili željo po nadaljnjem sodelovanju še škofje oz. predstavniki partnerskih Cerkva iz tujine, ekumene in politične oblasti; iz tujine škof sinode severovzhodne Pensilvanije Evangeličanske luteranske cerkve v Ameriki Christopher deForest, dekan iz Bad Uracha Michael Karwounopoulos, škof Slovaške evangeličanske AV cerkve v Srbiji dr. Jaroslav Javornik, škof Evangeličanske cerkve AV v Avstriji Michael Chalupka, škof Evangeličanske cerkve na Slovaškem Jan Hrobon; iz ekumene superintendent Evangelijsko binkoštne Cerkve dr. Daniel Grabar, apostolski nuncij msgr. Jean-Marie Speich, murskosoboški katoliški škof msgr. dr. Peter Štumpf, škof Sava iz Srbske pravoslavne cerkve in dr. imre Ozsváth iz Reformatorske krščanske cerkve; zbrane je nagovoril tudi dr. Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj.

Kakor dan pred 100. leti, bo tudi dan obhajanja tega jubileja v prisotnosti številnih vernikov in gostov iz domovine in tujine ostal nepozaben v zgodovini evangeličanskih cerkvenih občin in celotne Cerkve.

Klaudija Sedar

V primeru dodatnih vprašanj nas lahko kontaktirate.