Življenjski slog slavljenja

11. januar 2020
Mama Wallacea Stegnerja je umrla, ko je bila stara petdeset let. Ko je bil Wallace star osemdeset let, ji je končno napisal pismo – »[Pismo, veliko prepozno]« – v katerem je hvalil vrline žene, ki je odrasla, se poročila in vzgojila dva sinova. Bila je takšna žena in mama, ki je spodbujala, celo tiste, ki so bili manj kot zaželjeni. Wallace se je spominjal moči, ki jo je mati kazala s svojim glasom. Stegner je napisal: »Nikoli nisi zamudila priložnosti za petje.« Dokler je živela, je Stegnerjeva mama pela, hvaležna za velike in majhne blagoslove.
Tudi psalmist je izkoristil priložnosti za petje. Pel je, ko so bili dnevi dobri in ko niso bili tako dobri. Pesmi niso bile prisiljene, ampak so bile naraven odziv na tistega, »ki je naredil nebo in zemljo« (146,6), »daje kruha lačnim« (v. 7), »odpira oči slepim« (v. 8) in »podpira siroto in vdovo« (v. 9). To je res življenjski slog petja, tak, ki gradi moč skozi čas, ko vsak dan položi zaupanje v »Boga Jakobovega«, ki »varuje zvestobo na veke« (v. 5–6).
Ne gre za kakovost našega glasu, ampak za naš odziv na Božjo dobroto, ki nas ohranja – življenjski slog slavljenja. Kot pravi stara hvalnica: »V mojem srcu je melodija.«
— John Blase

V razmislek

Kako lahko naredite petje hvalnic Bogu za redni del svojega dne? Katera je vaša najljubša hvalnica? Povejte nam zakaj na naši strani na Facebooku.
Stvarnik neba in zemlje, ko se ustavim in premišljujem, je tvoja skrb in zaščita zame presunljiva. Naj bo moje življenje nenehna hvalnica tebi, dokler bom živ.

Berilo

Ps 146

Ključna vrstica

Igral bom svojemu Bogu, dokler bom bival. Ps 146,2