Življenje v obilju

19. junij 2020
Filozof iz 17. stoletja Thomas Hobbes je slavno napisal, da je človeško življenje v svojem naravnem stanju »samotno, revno, grdo, brutalno in kratko.« Hobbes je trdil, da se naši nagoni nagibajo k vojni in zato skušajo ljudje imeti nadvlado nad drugimi; tako bi morala vlada nujno ohranjati zakon in red.
Žalosten pogled na človeštvo zveni kot stanje, ki ga je opisal Jezus, ko je rekel: »Vsi, ki so prišli pred menoj, so tatovi in roparji« (Jn 10,8). A Jezus ponuja upanje sredi obupa. »Tat prihaja samo zato, da krade, kolje in uničuje.« Temu sledi dobra novica: »Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju« (v. 10).
Ps 23 nam slika osvežujoči portret življenja, ki nam ga daje naš pastir. V njem »nam nič ne manjka« (v. 1), smo osveženi (v. 3). Vodi nas po pravih poteh svoje popolne volje, tako da tudi ko se srečamo s temnimi časi, se nam ni treba bati, saj je prisoten, da nas tolaži (v. 3–4). On nam daje zmago v stiski in nas preplavlja z blagoslovi (v. 5). Njegova dobrota in ljubezen nam vsak dan sledita in imamo privilegij njegove večne prisotnosti (v. 6).
Zato odgovorimo pastirjevemu klicu in izkusimo polno življenje v obilju, ki nam ga je prišel dat.
— Remi OyedeleV RAZMISLEK: Kako bi opisali življenje, ki nam ga je prišel dat Jezus? Kako lahko to življenje delimo z drugimi?MISEL/
Jezus, ti si vir resničnega življenja, v obilju in polnega. Pomagaj nam iskati izpolnitev samo v tebi.

Berilo

Jn 10,7–11

Ključna vrstica

Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju. Jaz sem dobri pastir. Dobri pastir da svoje življenje za ovce. Jn 10,10–11