Življenje v izobilju

28. januar 2020
Bilo je leto 1918, proti koncu 1. svetovne vojne, in fotograf Eric Enstrom je sestavljal mapo svojega dela. Želel je vključiti fotografijo, ki je sporočala občutek polnosti v času, ki se je mnogim ljudem zdel precej prazen. Na tej njegovi zdaj zelo priljubljeni fotografiji starec z brado sedi za mizo s sklonjeno glavo in rokami, sklenjenimi v molitvi. Pred njim je samo knjiga, očala, skleda kaše, hlebec kruha in nož. Nič več, a tudi nič manj.
Nekateri bi morda rekli, da fotografija odkriva pomanjkanje. A Enstrom je želel prikazati ravno nasprotno. Tukaj je polno življenje, ki se živi v hvaležnosti, življenje, ki ga lahko izkusiva tudi midva ne glede na najine okoliščine. Jezus je napovedal dobro novico v Jn 10: »življenje … v obilju« (v. 10). Hudo škodujemo takšni dobri novici, če enačimo v obilju z mnogimi stvarmi. Obilje, o katerem govori Jezus, se ne meri s posvetnimi kategorijami, kot je bogastvo, nepremičnine, pač pa s srcem, umom, dušo in močjo, ki prekipevajo od hvaležnosti, da je dal Dobri pastir »svoje življenje za ovce« (v. 11) in skrbi za nas in naše vsakodnevne potrebe. To je življenje v obilju – uživanje v odnosu z Bogom –, ki je možno za vsakogar izmed nas.
— John Blase

V razmislek

Ali bi rekli, da zdaj živite »življenje v obilju«? Zakaj ali zakaj ne? Ali ste nagnjeni k temu, da bi enačili v obilju z mnogimi stvarmi?
Dobri pastir, hvala, da si dal življenje zame, eno od ovc. Hvala ti za tvojo obljubo, da mi ne boš dal nič manj kot vsakdanji kruh, ki ga potrebujem, tako dobesedno kot v prenesenem pomenu.

Berilo

Jn 10,7–15

Ključna vrstica

Tat prihaja samo zato, da krade, kolje in uničuje. Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju. Jn 10,10