Življenje po veri

12. februar 2022
Gary je imel pri hoji težave z ravnotežjem, zato mu je zdravnik predpisal fizioterapijo, da bi izboljšal njegovo ravnotežje. Med terapijo mu je terapevt rekel: »Preveč se zanašate na to, kar vidite, tudi ko je to narobe! Ne zanašate se dovolj na vaše druge sisteme – kar čutite pod nogami in signale notranjega ušesa, ki vam tudi pomagajo ohranjati ravnotežje.«
»Preveč se zanašate na to, kar vidite« me spomni na zgodbo Davida, mladega pastirja, in njegovo srečanje z Goljatom. Štirideset dni je Goljat, filistejski prvak, prihajal zjutraj in se nastavljal pred izraelsko vojsko ter jih izzival, naj pošljejo nekoga, ki se bo boril z njim (1 Sam 17,16). Ampak to, na kar so se seveda osredotočali, jim je povzročalo strah. Potem se je prikazal David, ker ga je oče prosil, naj nese starejšim bratom hrano (v. 18).
Kako je David gledal na situacijo? Po veri v Boga, ne po gledanju. Videl je velikana, vendar je zaupal, da bo Bog rešil svoje ljudstvo. Čeprav je bil le deček, je rekel kralju Savlu: »Naj nikomur ne upade srce zaradi njega! Tvoj hlapec pojde in se bo bojeval s tem Filistejcem« (v. 32). Potem je rekel Goljatu: »… boj je Gospodov, in dal vas bo nam v roke« (v. 47). In prav to je storil Bog.
Zaupanje v Božji značaj in moč nam lahko pomaga, da živimo bolj po veri kot po gledanju.
— Anne Cetas

V razmislek

S čim se borite? Kaj bi morda pomenilo hoditi po veri v Boga v tem obdobju?
Pokaži mi, kaj pomeni v mojih bitkah zaupati tebi in tvojemu značaju, dragi Bog. Ti si močan in ljubeč.

Berilo

1 Sam 17,32.40–47

Ključna vrstica

Saj v veri hodimo in ne v gledanju. 2 Kor 5,7