Žica pod napetostjo

4. marec 2020
»Počutila sem se, kot da sem se dotaknila žice pod napetostjo,« je rekla profesorica Holly Ordway, ko je opisovala svoj odziv na veličastno pesem Johna Donna »Sveti soneti, XIV«. Nekaj se dogaja v tej poeziji, si je mislila. Zanima me, kaj je to. Spominja se ga kot trenutka, ko je njen prej ateistični svetovni nazor dopustil možnost nadnaravnega. Sčasoma je začela verovati v preobražajočo resničnost vstalega Kristusa.
Kot da bi se dotaknili žice po napetostjo – tako so se morali počutiti Peter, Jakob in Janez tisti dan, ko jih je Jezus vzel s seboj na goro, kjer so bili priče dramatični spremenitvi. Kristusova »oblačila so postala bleščeča, nadvse bela« (Mr 9,3) in prikazala sta se Elija in Mojzes – dogodek, ki ga danes poznamo kot spremenitev oz. preobrazba.
Ko so se vračali z gore, je Jezus naročil učencem, naj nikomur ne govorijo o tem, dokler ne vstane od mrtvih (v. 9). Vendar sploh niso vedeli, kaj je mislil, ko je rekel »dokler Sin človekov ne vstane od mrtvih« (v. 10).
Razumevanje učencev o Jezusu je bilo žalostno nepopolno, ker si niso mogli zamisliti usode, ki je vključevala njegovo smrt in vstajenje. Toda sčasoma so njihove izkušnje z vstalim Gospodom popolnoma spremenile njihovo življenje. Pozno v svojem življenju je Peter opisal svojo izkušnjo s Kristusovo spremenitvijo kot trenutek, ko so učenci prvič »na lastne oči videli njegovo veličastje« (2 Pt 1,16).
Kot so spoznali profesorica Ordway in učenci, je srečanje z Jezusovo močjo tako, kot da bi se dotaknili »žice pod napetostjo«. Tukaj se nekaj dogaja. Živi Kristus nam daje znamenje.
— Tim GustafsonV RAZMISLEK: Kakšne so nekatere izmed vaših izkušenj z »žico pod napetostjo«, trenutkov, ko ste srečali Boga na radikalno nov način? Kako se je vaše spoznanje Boga sčasoma spreminjalo?MISEL/
Oče, ko se ti približamo v molitvi, pridemo k nečemu, česar ne razumemo. Odpusti nam, da jemljemo veličastje tvoje prisotnosti za samoumevno.
Če želite izvedeti več o Jezusovem življenju, obiščite christianuniversity.org/NT111.

Berilo

Mr 9,2–10

Ključna vrstica

… smo na lastne oči videli njegovo veličastje. 2 Pt 1,16