Zdravilne besede

14. april 2020
Nedavna raziskava je pokazala, da lahko spodbudne besede zdravstvenega delavca pomagajo pacientom, da si hitreje opomorejo od svoje bolezni. Preprost poizkus je izpostavil prostovoljce v raziskavi kožnemu alergenu, zaradi katerega naj bi jih srbela koža, in potem primerjal reakcije med tistimi, ki so prejeli spodbudo od zdravnika, in tistimi, ki je niso. Pacientom, ki so prejeli spodbudo od zdravnika, je bilo manj neprijetno in manj jih je srbelo kot druge.
Pisec Pregovorov je vedel, kako pomembne so spodbudne besede. »Prijazni izreki« so »zdravi za kosti,« je napisal (Prg 16,24). Pozitiven učinek besed ni omejen na naše zdravje; ko upoštevamo modre napotke, bomo verjetneje uspešnejši v svojih prizadevanjih (v. 20). Tako nas tudi spodbuda podpre, ko se srečujemo s sedanjimi in prihodnjimi izzivi.
Morda še ne razumemo v celoti, zakaj ali celo kako zelo modrost in spodbuda prineseta moč in ozdravljenje v naše vsakdanje življenje. Vendar kaže, da nam spodbujanje in usmerjanje naših staršev, trenerjev in sodelavcev pomaga prenašati težave in nas usmeri k uspehu. Podobno nam Sveto pismo prinaša spodbudo, ko se srečujemo s preizkušnjami, in nas opremi, da prenašamo celo najbolj nepredstavljive okoliščine. Pomagaj nam, Bog, da bomo okrepljeni s tvojo modrostjo in da bomo v zameno prinašali ozdravljenje in upanje »prijaznih izrekov« tistim, ki si jih dal v naše življenje.
— Kirsten HolmbergV RAZMISLEK: Kdo je spregovoril »prijazne izreke« v vašem življenju? Zakaj je tako pomembno za vas, da izrekate spodbudne besede drugim?MISEL/
Dragi Oče, hvala ti za tvoje besede ozdravljenja in upanja.

Berilo

Prg 16,20–24

Ključna vrstica

Prijazni izreki so satovje medu, sladki za dušo in zdravi za kosti. Prg 16,24