Zaupanje Bogu med nasprotovanjem

29. november 2021
Esther je odraščala v filipinskem plemenu, ki je nasprotovalo veri v Kristusa, vendar je sprejela odrešitev po Jezusu, potem ko je teta molila zanjo med njeno borbo s hudo boleznijo. Danes Esther vodi preučevanja Svetega pisma v lokalni skupnosti kljub grožnjam z nasiljem in celo smrtjo. Služi z veseljem in pravi: »Ne morem nehati govoriti ljudem o Jezusu, ker sem izkusila moč, ljubezen, dobroto in zvestobo Boga v svojem življenju.«
Služenje Bogu ob nasprotovanju je resničnost za mnoge danes, tako kot je bila za Šadraha, Mešaha in Abed Negoja, tri mlade Izraelce v ujetništvu v Babilonu. V knjigi Daniel izvemo, da niso hoteli moliti velike zlate podobe kralja Nebukadnezarja, čeprav so jim grozili s smrtjo. Možje so pričevali, da jih Bog lahko zaščiti, vendar so se odločili, da mu bodo služili, čeprav jih ne bi rešil (Dan 3,18). Ko so bili vrženi v ogenj, se jim je Bog pravzaprav pridružil v njihovem trpljenju (v. 25). Na začudenje vseh so preživeli in niti »lasje na njihovih glavah niso bili osmojeni« (v. 27).
Če trpimo ali smo preganjani zaradi dejanja vere, nas stari in sodobni primeri spominjajo, da je Božji Duh ob nas, nas krepi in ohrani, ko se odločimo, da mu bomo poslušni, »čeprav« se stvari obrnejo drugače, kot smo upali.
— Lisa M. Samra

V razmislek

Na kakšne načine ste se odločili, da boste hodili za Bogom, »čeprav«? Na kakšne načine je bil Bog z vami?
Bog, hvala, da me tako velikodušno ljubiš. Pomagaj mi, da bom hodil za teboj z veseljem, tudi če se srečujem z nasprotovanjem.

Berilo

Dan 3,13–18.25–27

Ključna vrstica

Pa čeprav ne, vedi, o kralj, da ne bomo častili tvojih bogov in ne bomo molili zlate podobe, ki si jo postavil. Dan 3,18