Vztrajajte!

25. julij 2020
Bog rad uporabi ljudi, ki bi jih svet spregledal. William Carey je odraščal v majhni vasi na začetku 18. stoletja in je imel le malo formalne izobrazbe. Imel je omejen uspeh v svojem izbranem poslu in živel je v revščini. A Bog mu je dal gorečnost za oznanjevanje dobre novice in ga poklical za misijonarja. Carey se je naučil grško, hebrejsko in latinsko in je sčasoma prevedel prvo Novo zavezo v bengalski jezik. Danes velja za »očeta sodobne misije«, a v pismu svojemu nečaku je napisal skromno oceno svojih sposobnosti: »Lahko garam. Lahko vztrajam.«
Ko nas Bog pokliče k nalogi, nam da tudi moč, da jo dosežemo ne glede na svoje omejitve. V Sod 6,12 se je Gideonu prikazal Gospodov angel in mu rekel: »GOSPOD s teboj, močni junak!« Angel mu je potem naročil, naj reši Izrael pred Midjanci, ki so pustošili njihova mesta in pridelke. A Gideon, ki si ni prislužil naziva »močni vojak«, je ponižno odgovoril: »Toda, moj gospod, s čim bom rešil Izraela? … jaz sem poslednji v hiši svojega očeta« (v. 15). Kljub temu je Bog uporabil Gideona, da osvobodi svoje ljudstvo.
Ključ Gideonovega uspeha je bil v besedah: »Gospod s teboj« (v. 12). Ko ponižno hodimo s svojim Odrešenikom in se zanašamo na njegovo moč, nam bo dal moč, da dosežemo, kar je mogoče samo po njem.
— James Banks

V razmislek

K čemu vas kliče Bog, česar ne morete storiti s svojo močjo? Kako se lahko danes zanesete na njegovo moč?
Hvala, da me krepiš, moj Odrešenik in moja moč! Prosim, pomagaj mi, da bom hodil tesno za teboj.

Berilo

Sod 6,7–16

Ključna vrstica

»Ali te ne pošiljam jaz sam?« Sod 6,14