Voditi otroke k Bogu

25. januar 2020
Odkrit ateist verjame, da je nemoralno, da starši učijo svoje otroke vero, kot da je dejansko resnična. Trdi celo, da starši, ki prenašajo svojo vero na otroke, zlorabljajo otroke. Čeprav so ti pogledi ekstremni, slišim za starše, ki se obotavljajo, da bi drzno spodbujali otroke k veri. Čeprav večina izmed nas upa, da bo vplivala na svoje otroke s svojim pogledom na politiko, prehrano ali šport, iz nekih razlogov nekateri izmed nas ravnajo drugače glede svojih prepričanj o Bogu.
V nasprotju s tem je Pavel pisal Timoteju: »Že od otroštva poznaš Sveto pismo in to ti more po veri v Kristusa Jezusa dati modrost, ki pelje v rešitev« (2 Tim 3,15). Timotej ni prišel k veri kot odrasel z močjo svojega lastnega razuma brez pomoči. Pač pa je njegova mati nagibala njegovo srce k Bogu; potem je nadaljeval s tem, česar se je naučil (v. 14). Če je Bog življenje, vir prave modrosti, potem je bistveno za nas, da nežno gojimo ljubezen do Boga v svoji družini.
Obstaja veliko sistemov prepričanj, ki vplivajo na naše otroke. Televizijske oddaje, filmi, glasba, učitelji, prijatelji, mediji – vsi vsebujejo predpostavke (očitne ali prikrite) o veri, ki uveljavljajo resničen vpliv. Odločimo se, da ne bomo tiho. Lepota in milost, ki smo ju izkusili, nas obvezujeta, da vodimo svoje otroke k Bogu.
— Winn Collier

V razmislek

Premislite o številnih vplivih in sporočilih, ki jih otroci (ali vsi mi) dobijo v določenem dnevu. Kako te sile oblikujejo vas in tiste, ki jih imate radi?
Dragi Oče, hvala ti za veselje in privilegij, da z milostjo nagibam srce otrok k tebi.

Berilo

2 Tim 3,10–15

Ključna vrstica

Toda ti ostani pri tem, česar si se naučil … Že od otroštva poznaš Sveto pismo.« 2 Tim 3,14–15