Virtualna prisotnost

22. december 2021
Ko je novi koronavirus šel na pohod po svetu, so zdravstveni strokovnjaki svetovali, naj bi povečali fizično razdaljo med ljudmi, da bi upočasnili njegovo širjenje. Mnoge države so prosile svoje državljane, naj gredo v karanteno ali ostanejo na mestu. Podjetja so poslala zaposlene domov, kjer naj bi delali na daljavo, če lahko, drugi pa so izgubili službo, kar je prineslo hude finančne posledice. Tako kot drugi sem tudi jaz sodelovala na srečanjih cerkva in majhnih skupin preko spleta. Kot svet smo vadili nove oblike skupnosti, čeprav fizično nismo bili povezani.
Ni samo internet tisti, ki nam omogoča ohranjanje občutka povezanosti. Drug z drugim se povezujemo kot deli Kristusovega telesa po Duhu. Pavel je ta pojem izrazil pred stoletji v svojem pismu Kološanom. Čeprav ni osebno ustanovil njihove cerkve, je bil zelo naklonjen njim in njihovi veri. In čeprav Pavel ni mogel biti v živo z njimi, jih je spomnil, da je v duhu med njimi (Kol 2,5).
S tistimi, ki jih imamo radi, ne moremo biti vedno skupaj iz finančnih, zdravstvenih ali drugih praktičnih razlogov, a tehnologija nam lahko pomaga premostiti to vrzel. Vendar kakršna koli virtualna povezava zbledi v primerjavi s skupnostjo, ki jo lahko izkušamo kot soudje Kristusovega telesa (1 Kor 12,27). V takih trenutkih se lahko, tako kot Pavel, veselimo v trdnosti vere drug drugega in v molitvi spodbujamo drug drugega, da v polnosti spoznamo »Božjo skrivnost, Kristusa« (Kol 2,2).
— Kirsten Holmberg

V razmislek

Kako ste izkusili občutek povezanosti z drugimi deli Kristusovega telesa? Kdo danes potrebuje vaše spodbudne molitve?
Jezus, hvala, da si z menoj, tudi če ne more biti noben drug človek fizično prisoten ob meni. Hvala za povezanost, ki mi jo daješ z drugimi po Svetem Duhu.

Berilo

Kol 2,1–5

Ključna vrstica

Kajti čeprav sem v mesu odsoten, sem vendar v duhu med vami. Kol 2,5