Veselje tik pred smrtjo

18. marec 2020
Leta 1985 so Anthonyja Raya Hintona obtožili umora dveh vodij restavracije. To so mu podtaknili – bil je kilometre stran, ko sta se zločina zgodila –, vendar so ga spoznali za krivega in obsodili na smrt. Po sojenju je Ray odpustil tistim, ki so lagali o njem, ter dodal, da ima kljub krivici še vedno veselje. »Po smrti bom šel v nebesa,« je rekel. »Kam boste šli pa vi?«
Življenje pod smrtno obsodbo je bilo za Raya težko. Zaporniške luči so zatrepetale vsakič, ko so uporabili električni stol za druge, kar ga je neusmiljeno opomnilo, kaj ga čaka. Ray je prestal detektor laži, a rezultate so prezrli, kar je bila ena izmed mnogih krivic, ki so se mu zgodile pri ponovni obravnavi.
Končno so na véliki petek 2015 Rayevo obsodbo spremenili. Skoraj trideset let je bil obsojen na smrt. Njegovo življenje je pričevanje o resničnosti Boga. Zaradi svoje vere v Jezusa je imel Ray upanje, ki je presegalo njegove preizkušnje (1 Pt 1,3–5), in izkusil nadnaravno veselje kljub krivicam (v. 8). »Veselja, ki ga imam,« je rekel Ray po osvoboditvi, »mi niso v zaporu nikoli mogli vzeti.« Takšno veselje je dokazalo, da je njegova vera pristna (v. 7–8).
Veselje pod smrtno obsodbo? To si je težko predstavljati. Kaže na Boga, ki obstaja, čeprav je neviden, in nas je pripravljen ohraniti v naših hudih preizkušnjah.
— Sheridan VoyseyV RAZMISLEK: Premišljujte o drugih, ki so izkusili Božje veselje v preizkušnjah. Kakšne so bile lastnosti njihove vere? Kako lahko zdaj prinesete Božje veselje nekomu, ki se spopada s krivico?MISEL/
Bog vsega upanja, napolni nas z veseljem in mirom, ko zaupamo vate kljub svojim okoliščinam. Ljubimo te!

Berilo

1 Pt 1,3–9

Ključna vrstica

Verujete vanj, čeprav ga zdaj ne vidite, veselite se v neizrekljivem in poveličanem veselju. 1 Pt 1,8