Veseli darovalec

6. december 2021
Miklavž, ki se je rodil v deželi v razvoju, ni vedel, da bo stoletja po svoji smrti znan kot sveti Miklavž ali Božiček. Bil je samo človek, ki je ljubil Boga in iskreno skrbel za ljudi; bil je znan po tem, da je veselo razdajal svoje imetje in delal dobra dela. Zgodba pravi, da ko je izvedel za družino, ki je bila v veliki finančni stiski, je prišel ponoči k njim domov in vrgel vrečo zlata skozi odprto okno, ki je pristala v čevlju oz. nogavici, ki se je grela ob ognjišču.
Veliko pred Miklavžem je apostol Pavel spodbujal kristjane v Korintu, naj bodo veseli darovalci. Pisal jim je o velikih finančnih potrebah njihovih bratov in sester v Jeruzalemu in jih spodbudil k radodarnemu dajanju. Pavel jim je razložil koristi in blagoslove, ki pridejo k tistim, ki dajo od svojega imetja. Spomnil jih je: »Kdor varčno seje, bo tudi varčno žel, kdor pa obilno seje, bo tudi obilno žel« (2 Kor 9,6). Kot posledica njihove vesele radodarnosti bodo »obogateli« (v. 11) in Bog bo počaščen.
Oče, pomagaj nam, da bomo veseli darovalci ne samo v božičnem času, ampak vse leto. Hvala ti za tvojo neverjetno radodarnost, ko si nam dal svoj »neopisljivi dar«, svojega Sina Jezusa (v. 15).
— Estera Pirosca Escobar

V razmislek

Kje vidite potrebo, kjer bi lahko ta teden pomagali? Kako bi lahko radodarno dali svoj čas ali vire?
Hvala ti, radodarni Bog, da me spodbujaš, naj bom radodaren, ker bo v tvojem gospodarstvu radodarnost prinesla obilne blagoslove darovalcu in prejemniku.

Berilo

2 Kor 9,6–15

Ključna vrstica

Vsakdo naj da, kakor se je v srcu odločil, ne z žalostjo ali na silo, kajti Bog ljubi veselega darovalca. 2 Kor 9,7