Vera, da vztrajam

28. februar 2020
Ernest Shackleton (1874–1922) je leta 1914 vodil neuspešno odpravo, ki naj bi prečkala Antarktiko. Ko je njegova ladja, prikladno poimenovana Potrpljenje, ostala ujeta v debelem ledu v Weddllovem morju, je to postalo tekma v potrpežljivosti, samo da bi preživeli. Niso imeli sredstev komunikacije z ostalim svetom. Shackleton in njegova posadka so uporabili reševalne čolne za pot do najbližje obale – Slonjega otoka. Medtem ko je večina posadke ostala na otoku, je Shackleton s petimi člani posadke dva tedna potoval 1300 kilometrov čez ocean v Južno Georgijo, da bi dobili pomoč za tiste, ki so ostali na otroku. »Spodletela« odprava je postala zmagoslavni vnos v zgodovinske knjige, ko so vsi Shackletonovi možje preživeli zaradi svojega poguma in potrpežljivosti.
Apostol Pavel je vedel, kaj pomeni biti potrpežljiv. Med viharnim morskim potovanjem v Rim na sojenje zaradi vere v Jezusa je Pavel izvedel od Božjega angela, da se bo ladja potopila. A apostol je spodbujal može na krovu zaradi Božje obljube, da bodo kljub izgubi ladje vsi preživeli (Apd 27,23–24).
Ko udari nesreča, smo nagnjeni k temu, da bi želeli, da Bog takoj vse popravi. A Bog nam da vero, da smo potrpežljivi in rastemo. Kot je Pavel pisal Rimljanom: »Stiska rodi potrpljenje« (Rim 5,3). Ker to vemo, lahko spodbujamo drug drugega, da še naprej zaupamo Bogu v težkih trenutkih.
— Linda Washington

V razmislek

Kako se običajno odzovete na stiske? Kako lahko spodbudite nekoga, ki je v težkem obdobju?
Nebeški Oče, potrebujem tvojo pomoč, da bi šel naprej, tudi ko je težko.

Berilo

Apd 27,27–38

Ključna vrstica

Stiska rodi potrpljenje. Rim 5,3