Velika modrost in tisoč oči

28. december 2021
»Pastir potrebuje veliko modrost in tisoč oči,« je napisal priljubljeni cerkveni oče Janez Zlatousti (Krizostom), »da preiskuje stanje duše iz vsakega kota.« Janez Zlatousti je napisal te besede kot del diskusije o kompleksnosti dobre duhovne skrbi za druge. Ker je nemogoče prisiliti kogarkoli k ozdravljenju, je poudaril, zahteva pridobivanje srca drugega veliko empatije in usmiljenja.
A to ne pomeni, da nikoli ne povzročimo bolečine, je opozoril Janez Zlatousti, ker »če si preveč blag do nekoga, ki potrebuje globoko operacijo, in ne narediš globokega reza v tistega, ki to zahteva, ga pohabiš, a zgrešiš raka. Če pa narediš potreben rez brez usmiljenja, pogosto pacient, ki je obupan zaradi svojega trpljenja, zavrže vse … in se vrže čez rob prepada.«
Obstaja podobna kompleksnost v tem, kako Juda opisuje odziv na tiste, ki jih zapeljejo lažni učitelji, katerih vedenje ostro opisuje (1,12–13.18–19). Toda ko Juda opisuje, kako se odzvati na takšne hude grožnje, ne predlaga, da se odzovemo s hudo jezo.
Pač pa je poučil vernike, naj se na grožnje odzovejo tako, da se še globlje ukoreninijo v Božjo ljubezen (v. 20–21). Kajti samo takrat, ko smo globoko zasidrani v Božjo nespremenljivo ljubezen, lahko najdemo modrost, da pomagamo drugim z ustrezno nujnostjo, ponižnostjo in sočutjem (v. 22–23) – na ta način jim lahko najverjetneje pomagamo najti ozdravljenje in počitek v Božji brezmejni ljubezni.
— Monica La Rose

V razmislek

Zakaj je bistvenega pomena, da se izgrajujemo … v Svetem Duhu« (v. 20), preden se odzovemo na zaznane grožnje? Kakšne primere velike modrosti in sočutja v pomoči nekomu v veliki bolečini ste videli?
Bog ljubezni, ko naletim na zlo in sovraštvo, mi pomagaj, da se ne odzovem na enak način, ampak da se zasidram v tvoji ljubezni. Daj mi modrost in sočutje, da vidim s »tisoč očmi« potrebe in upanje drugih ter jim pokažem tvojo ljubezen.

Berilo

Jud 1,17–23

Ključna vrstica

Do omahljivcev bodite usmiljeni. Rešite druge in jih potegnite iz ognja. Spet do drugih pa bodite usmiljeni, vendar s strahom. Jud 1,22–23