Velika luč

30. november 2021
Leta 2018 se je dvanajst tajskih dečkov in njihov nogometni trener spustilo v jamo, podobno labirintu, da bi uživali v popoldanski dogodivščini. Zaradi nepričakovanega dviga vode, ki jih je prisilila, da so se umikali vse globlje v jamo, je trajalo dva tedna in pol, preden so jih lahko reševalci odpeljali iz jame. Potapljaške skupine, ki jim je naraščajoča voda onemogočala dostop, so skušale rešiti dečke, ki so sedeli na majhni skalni polici s samo šestimi pojemajočimi baterijami. Ure so preživeli v temi v upanju, da se bo nekako prikazala luč in pomoč.
Prerok Izaija je opisal svet grozeče teme, ki je bila polna nasilja in pohlepa, uporništva in trpljenja (Iz 8,22). Nič razen uničenja; utripajoča sveča upanja, ki je pojemala, zadnje sikanje sveče, preden so se znašli v temnem niču. Vendar je Izaija vztrajal, da ta temni obup ni konec. Zaradi Božjega usmiljenja ne bo več teme za tiste, ki so bili v stiski (9,1). Bog ne bo nikoli prepustil svojega ljudstva temnemu uničenju. Prerok je napovedal upanje za svoje ljudstvo in potem pokazal na čas, ko bo prišel Jezus, da prežene temo, ki jo je povzročil greh.
Jezus je prišel. Zdaj poslušamo Izaijeve besede z obnovljenim pomenom: »Ljudstvo, ki je hodilo v temi, je zagledalo veliko luč,« pravi Izaija. »Nad prebivalci v deželi smrtne sence je zasvetila luč« (v. 2).
Ne glede na to, kako temna je noč, ne glede na to, kako obupne so naše okoliščine, nismo nikoli pozabljeni v temi. Jezus je tukaj. Velika Luč sveti.
— Winn Collier

V razmislek

Kako običajno izkušate temo in obup? Pomislite na podobo Jezusa kot na veliko luč – kako vas ta luč obnovi z upanjem?
Bog, obstaja toliko teme. Včasih se bojim, da me bo tema preplavila. Bodi moja velika luč. Sij name s sijočo ljubeznijo.

Berilo

Iz 9,1–3

Ključna vrstica

Ljudstvo, ki je hodilo v temi, je zagledalo veliko luč. Iz 9,1