Uspeh in žrtev

8. februar 2022
Med počitnicami je moj sin bral knjigo, ki jo je dobil njegov razred v branje, o dečku, ki je želel splezati na goro v švicarskih Alpah. Urjenje za ta cilj je zasedlo večino njegovega časa. Ko se je končno odpravil proti vrhu, stvari niso šle kot načrtovano. Nekje na pobočju je njegov tovariš zbolel in deček se je odločil, da bo ostal z njim in mu pomagal, namesto da bi dosegel svoj cilj.
V razredu je učitelj vprašal: »Ali je bil glavni junak poraženec, ker ni splezal na goro?« Eden izmed učencev je rekel: »Ja, ker je bilo v njegovi DNK, da mu bo spodletelo.« Drug otrok pa se ni strinjal. Svoje prepričanje je utemeljil tako, da deček ni bil poraženec, ker se je odpovedal nečemu pomembnemu, da bi pomagal nekomu drugemu.
Ko odložimo svoje načrte in raje poskrbimo za druge, ravnamo kot Jezus. Jezus je žrtvoval svoj dom, zanesljiv prihodek in družbeno sprejemanje, da je potoval in oznanjal Božjo resnico. Nazadnje se je odpovedal svojemu življenju, da bi nas osvobodil greha in nam pokazal Božjo ljubezen (1 Jn 3,16).
Zemeljski uspeh se zelo razlikuje od uspeha v Božjih očeh. Bog ceni sočutje, ki nas navede, da rešimo neprivilegirane in trpeče ljudi (v.17). Odobrava odločitve, ki ščitijo ljudi. Z Božjo pomočjo lahko uskladimo svoje vrednote z njegovimi in se posvetimo ljubezni do njega in drugih, kar je najpomembnejši dosežek izmed vseh.
— Jennifer Benson Schuldt

V razmislek

Kako je prizadevanje za uspeh vplivalo na vaše življenje? Zakaj je včasih težko uskladiti naše vrednote s tem, kar je pomembno Bogu?
Dragi Bog, rad bi bil uspešen v tvojih očeh. Uči me, kako ljubiti druge tako, kot ti ljubiš mene.

Berilo

1 Jn 3,11–18

Ključna vrstica

Ljubezen spoznavamo po tem, da je On dal življenje za nas. 1 Jn 3,16