Usklajeni z Duhom

15. maj 2020
Ko sem poslušala uglaševalca klavirja, ki je delal na elegantnem koncertnem klavirju, sem pomislila na trenutke, ko je prav ta klavir izlival neverjetni zvok »Varšavskega koncerta« in bogato melodijo pesmi »Bog, velik si«. Zdaj pa je instrument obupno potreboval uglasitev. Medtem ko so bili nekateri toni pravilni, so bili drugi previsoki ali prenizki, kar je povzročilo neprijeten zvok. Naloga uglaševalca klavirja ni bila, da vsaka tipka zaigra isti ton, ampak da zagotovi, da se edinstveni ton vsake tipke zlije z drugimi in tako ustvari prijetno harmonično celoto.
Celo v cerkvi lahko opazimo neuglašenost. Ljudje z edinstvenimi ambicijami ali talenti lahko ustvarijo neskladno neubranost, kadar se združijo. V Gal 5 je Pavel prosil kristjane, naj se znebijo lastnosti, kot so »prepirljivost, ljubosumnost, jeze, častihlepnosti,« ki bi uničile skupnost z Bogom ali odnose z drugimi. Pavel je nadaljeval s spodbudo, naj sprejmemo sad Duha, ki je »ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blágost, dobrotljivost, zvestoba, krotkost, samoobvladanje« (v. 20, 22–23).
Če živimo po Duhu, se nam bo lažje izogniti nepotrebnim sporom in nebistvenim stvarem. Naš skupni občutek namena je lahko večji kot naše razlike. Z Božjo pomočjo pa lahko vsak izmed nas raste v milosti in enotnosti, ko bomo imeli svoja srca usklajena z njim.
— Cindy Hess KasperV RAZMISLEK: Na kakšne načine morda povzročam razprtije v telesu kristjanov? Kako lahko širim harmonijo?MISEL/
Milostni Bog, uči me, kako naj se »uglasim« z vodenjem Duha in živim v harmoniji z drugimi.

Berilo

Gal 5,16–26

Ključna vrstica

Če živimo po Duhu, tudi delajmo po Duhu. Gal 5,25