Upočasniti čas

13. januar 2020
Od izuma električne ure v štiridesetih letih 19. stoletja se je veliko spremenilo. Zdaj spremljamo čas na pametnih urah, pametnih telefonih in prenosnih računalnikih. Celoten tempo življenja se zdi hitrejši – celo naši »ležerni« sprehodi so vse hitrejši. To še posebej velja v mestih in ima lahko negativen vpliv na zdravje, pravijo učenjaki. »Premikamo se vse hitreje in se čim hitreje vračamo k ljudem,« je opazil profesor Richard Wiseman. »To nas navaja k miselnosti, da se mora vse zgoditi zdaj.«
Mojzes, pisec enega najstarejših svetopisemskih psalmov, je premišljeval o času. Spominja nas, da Bog nadzira tempo življenja. »Zakaj v tvojih očeh je tisoč let kakor včerajšnji dan, ki je minil, kakor nočna straža,« je napisal (Ps 90,4).
Skrivnost upravljanja časa pa ni iti hitreje ali počasneje. Je prebivanje v Bogu, preživljanje več časa z njim. Potem pridemo v korak drug z drugim, ampak najprej z njim – tistim, ki nas je oblikoval (139,13) in pozna naš namen in načrte (v. 16).
Naš čas na zemlji ne bo večno trajal. Vendar ga lahko modro upravljamo, ne tako, da gledamo na uro, ampak da damo vsak dan Bogu. Kot je rekel Mojzes: »Tako nam daj spoznati štetje naših dni, da pridemo do srčne modrosti« (90,12). Potem bomo z Bogom vedno pravočasni, zdaj in za vedno.
— Patricia Raybon

V razmislek

Kakšen je vaš tempo v življenju? Kako bi lahko preživeli več časa z Bogom in se spravili v korak z njim?
Milosten Bog, ko pademo iz koraka s teboj, nas pritegni bliže, da bomo prebivali v tebi.

Berilo

Ps 90,4, 12–15

Ključna vrstica

Tako nam daj spoznati štetje naših dni, da pridemo do srčne modrosti. Ps 90,12