Učinek novega začetka

2. januar 2022
Ko je Bryony dopolnila trideset let, je bila žalostna, da še vedno dela v prodaji, kar ji ni bilo nikoli všeč. Odločila se je, da je čas, da neha odlašati in poišče novo službo. David se je za novo leto gledal v ogledalo in si prisegel, da bo to leto, ko bo izgubil odvečno težo. Za Jamesa je bil to še en mesec, ki je minil, ne da bi zmanjšal svoje izbruhe jeze. Naslednji mesec, si je obljubil, se bo bolj potrudil.
Če ste se kdaj zaobljubili, da se boste spremenili na začetku novega meseca, novega leta ali okroglega rojstnega dne, niste sami. Raziskovalci imajo celo ime za to – učinek novega začetka. Pravijo, da smo ob določenih točkah na koledarju bolj nagnjeni k ocenjevanju svojega življenja in skušamo pustiti neuspehe za seboj ter začeti na novo. Ker si želimo biti boljši ljudje, hrepenimo po novem začetku.
Vera v Jezusa močno nagovarja to hrepenenje in nam daje videnje, kakšni bi lahko bili v svoji najboljši podobi (Kol 3,12–14), in nas kliče, naj pustimo svoj nekdanji jaz za seboj (v. 5–9). Te spremembe ne ponuja le z odločitvami in zaobljubami, ampak z božansko močjo. Ko verujemo v Jezusa, postanemo nov človek, in Božji Duh deluje v nas, da nas naredi cele (v. 10; Tit 3,5).
Ko sprejmejo odrešitev v Jezusu, je to največji nov začetek. In za to nam ni treba čakati na poseben dan v koledarju. Vaše novo življenje se lahko začne zdaj.
— Sheridan Voysey

V razmislek

Kako ste videli učinek novega začetka v svojem življenju? Kaj vam preprečuje, da bi sprejeli Božji dar novega življenja prav zdaj?
Jezus, odpovedujem se svojim načrtom, da bi uresničeval tvoje. Prosim, daj mi nov začetek!

Berilo

Kol 3,1–10

Ključna vrstica

… in oblekli novega, ki se prenavlja za spoznanje, po podobi svojega Stvarnika. Kol 3,10