To je milost

23. januar 2022
Nesrečniki se začnejo s tem, ko pogojno obsojeni Jean Valjean ukrade duhovnikovo srebro. Ujamejo ga in pričakuje, da ga bodo poslali nazaj v rudnik. A duhovnik šokira vse, ko pravi, da je srebro dal Valjeanu. Ko policija odide, se obrne k tatu: »Nič več ne pripadaš zlu, ampak dobremu.«
Takšna ekstravagantna ljubezen kaže na ljubezen, ki je tekla iz vodnjaka, iz katerega prihaja vsa milost. Na binkoštni dan je Peter povedal svojim poslušalcem, da so pred manj kot dvema mesecema prav v tem mestu križali Jezusa. Množica je bila skrušena in vprašali so, kaj morajo storiti. Peter je odgovoril: »Spreobrnite se! Vsak izmed vas naj se dá v imenu Jezusa Kristusa krstiti v odpuščanje svojih grehov« (Apd 2,38). Jezus je prestal kazen, ki so si jo oni zaslužili. Zdaj pa jim bo kazen odpuščena, če začnejo verovati vanj.
Oh, ironija milosti. Ljudem je bilo lahko odpuščeno samo zaradi Kristusove smrti – smrti, za katero so bili odgovorni. Kako milosten in mogočen je Bog! Uporabil je največji greh človeštva, da bi dosegel našo odrešitev. Če je storil to že s tem grehom križanja Jezusa, lahko predpostavljamo, da ni ničesar, česar ne bi mogel obrniti v nekaj dobrega. Zaupajte tistemu, ki ravna tako, da »njim, ki ljubijo Boga, vse pripomore k dobremu« (Rim 8,28).
— Mike Wittmer

V razmislek

Ali ste se predali Jezusu? Če se niste, kaj vas zadržuje? Če ste se, kaj bo pomenilo za vas, če mu predate tudi svoje strahove?
Dragi Oče, hvala za tvojo ekstravagantno ljubezen, ki me je rešila mojih grehov. Prosim, odvzemi mi vse strahove in mi pomagaj, da ti bom zaupal.

Berilo

Apd 2,32–41

Ključna vrstica

Tega Jezusa, ki ste ga vi križali, je Bog naredil za Gospoda in Mesija. Apd 2,36