Tisti, ki odrešuje

5. april 2020
Imenovali so ga »eden izmed najpogumnejših ljudi«, vendar ni bil to, kar so pričakovali drugi. Desmond je bil vojak, ki ni hotel nositi orožja. Kot bolničar je sam rešil 75 ranjenih vojakov v eni bitki, vključno z nekaterimi, ki so ga nekoč klicali strahopetec in se mu posmehovali zaradi vere. Ko je tekel v težko obstreljevanje, je Desmond nenehno molil: »Gospod, prosim, pomagaj mi rešiti še enega.«
Sveto pismo nam pove, da so Jezusa zelo napačno razumeli. Na dan, ki ga je napovedal prerok Zaharija (9,9), je Jezus vstopil v Jeruzalem na osličku in množica je mahala z vejami in vzklikala: »Hozana!« (vzklik slavljenja, ki pomeni »Reši!«) Vzklikali so z besedami Ps 118,26: »Blagoslovljen, ki prihaja v Gospodovem imenu!« (Jn 12,13). A že naslednja vrstica v tem psalmu omenja žrtvovanje (Ps 118,27). Medtem ko je množica v Jn 12 pričakovala zemeljskega kralja, ki bi jih rešil Rima, je bil Jezus veliko več. Bil je Kralj kraljev in naša žrtev – Bog v mesu, pripravljen sprejeti križ, da nas reši grehov – namen, ki je bil prerokovan že pred stoletji.
»Njegovi učenci sprva tega niso razumeli,« piše Janez. Šele kasneje »so se spomnili, da je bilo to pisano o njem« (Jn 12,16). Razsvetljeni z Božjo besedo so Božji večni nameni postali jasni. Ljubi nas dovolj, da je poslal mogočnega Odrešenika!
— James BanksV RAZMISLEK: Kako je Jezus odrešil vas? Kako mu lahko danes izrazite svojo hvaležnost s slavljenjem?MISEL/
Vstali Odrešenik, slavim te za tvojo žrtev za nas na križu. Pomagaj mi živeti tako, da ti bom služil in te slavil, moj večni Kralj!

Berilo

Jn 12,12–18

Ključna vrstica

Vzeli so palmove veje, mu šli naproti in vzklikali: »Hozána!« Jn 12,13