Tema in luč

16. januar 2022
Ko sem bila na sodišču, sem bila priča več primerom zlomljenosti našega sveta: hči, odtujena od matere; mož in žena, ki sta izgubila nekdanjo ljubezen in sta si zdaj delila samo grenkobo; mož, ki je hrepenel po tem, da bi bil spravljen z ženo in ponovno združen z otroki. Obupno so potrebovali spremenjeno srce, ozdravljene rane in Božjo ljubezen.
Včasih, ko se zdi, da je svet okrog nas sama tema, se zlahka predamo obupu. A potem nas Duh, ki živi v kristjanih (Jn 14,17), spomni, da je Jezus umrl za zlomljenost in bolečino. Ko je prišel na svet kot človek, je prinesel luč v temo (1,4–5; 8,12). To vidimo v njegovem pogovoru z Nikodemom, ki je na skrivaj prišel k Jezusu po temi, a je nanj naredila vtis Luč (3,1–2; 19,38–40).
Jezus je poučil Nikodema: »Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje« (3,16).
A čeprav je Jezus prinesel luč in ljubezen na svet, mnogi ostanejo izgubljeni v temi greha (v. 19–20). Če smo njegovi učenci, imamo luč, ki prežene temo. V hvaležnosti molimo, da nas bo Bog naredil za žarke njegove ljubezni (Mt 5,14–16).
— Alyson Kieda

V razmislek

Kdaj je bilo vaše upanje obnovljeno, ko ste se spomnili, da vas Bog ljubi? Kako lahko z drugimi delite Kristusovo luč?
Hvala ti, Bog, da si me prišel rešit teme greha in obupa. Pomagaj mi, da ostanem v tvoji luči.

Berilo

Jn 3,1–2.16–20

Ključna vrstica

Jaz sem luč sveta. Kdor hodi za menoj, ne bo hodil v temi, temveč bo imel luč življenja. Jn 8,12