Svet preskrbe

22. april 2020
Ura je dve zjutraj, ko Nadia, vrtnarka morskih kumar, stopi v vrvno ogrado v plitvini morja v bližini svoje vasi na Madagaskarju, da pobere svoj »pridelek«. Zgodnja ura je ne moti. »Življenje je bilo zelo težko, preden sem se začela ukvarjati s kmetijstvom,« pravi. »Nisem imela nobenega vira prihodkov.« Zdaj pa, ko je del programa za zaščito morja, ki se imenuje Velondriake, kar pomeni ›živeti z morjem‹, njen prihodek raste in se stabilizira. »Zahvaljujemo se Bogu, da se je pojavil ta projekt,« še doda.
V veliki meri se je pojavil, ker je Božje stvarstvo nudilo, kar potrebuje njihov projekt – naravno oskrbo morskega življenja. Ko je psalmist slavil Boga, ki preskrbi, je napisal: »Za živino pusti poganjati travo, za človekovo delo zelišče« (Ps 104,14). Prav tako: »To morje, veliko in širokih rok, tam so plazilci brez števila, majhne in velike živali« (v. 25).
Čudež je, kako Božje čudovito stvarstvo skrbi tudi za nas. Skromna morska kumara, na primer, pomaga tvoriti zdravo morsko prehranjevalno verigo. Skrbno pobiranje morskih kumar priskrbi Nadii in njenim sosedom plačo, od katere živijo.
V Božjem stvarstvi ni nič naključnega. Vse uporablja za svojo slavo in naše dobro. »Pel bom GOSPODU v svojem življenju,« pravi psalmist (v. 33). Tudi mi ga lahko danes slavimo, ko premišljujemo o vsem, kar preskrbi.
— Patricia RaybonV RAZMISLEK: Na kakšne načine Bog poskrbi za vas skozi svoje stvarstvo? Kako se mu lahko danes zahvalite za to?MISEL/
O, Stvarnik Bog, ponižni smo, ko gledamo tvoje ogromno stvarstvo in vse načine, kako poskrbiš za naše potrebe.

Berilo

Ps 104,10–18.24–26

Ključna vrstica

To morje, veliko in širokih rok, tam so plazilci brez števila, majhne in velike živali. Ps 104,25