Starodavne obljube

22. februar 2020
Leta 1979 je dr. Gabriel Barkay s svojo skupino odkril dva srebrna zvitka na pokopališču izven starega Jeruzalema. Leta 2004, po 25 letih skrbnega raziskovanja, so učenjaki potrdili, da sta bila zvitka najstarejše svetopisemsko besedilo, kar jih obstaja, saj sta bila zakopana l. 600 pr. Kr. Posebno ganljivo je, kaj zvitka vsebujeta – duhovniški blagoslov, za katerega je Bog želel, da se izreče nad njegovim ljudstvom: »GOSPOD naj te blagoslovi in te varuje; GOSPOD naj da sijati svoje obličje nad tabo« (4 Mz 6,24–25).
Ko je Bog dal ta blagoslov, je pokazal Aronu in njegovim sinovom (po Mojzesu), kako naj blagoslovijo ljudstvo v njegovem imenu. Voditelji naj bi se naučili te besede na pamet v obliki, ki jim jo je dal Bog, da bi jih lahko izrekli nad ljudstvom, kot je želel Bog. Bodite pozorni na to, da te besede poudarjajo, da je Bog tisti, ki blagoslavlja, saj trikrat rečejo »GOSPOD«. Šestkrat pa reče »te«, kar izraža, kako zelo Bog želi, da njegovo ljudstvo prejme njegovo ljubezen in milost.
Pomislite za trenutek, da najstarejši odlomki Svetega pisma govorijo o Božji želji, da bi blagoslovil. Kakšen opomnik na Božjo brezmejno ljubezen in na to, kako želi biti v odnosu z nami! Če se danes čutite daleč od njega, se trdno oklenite obljube v teh starih besedah. Naj te Gospod blagoslovi, naj te varuje.
— Amy Boucher Pye

V razmislek

Kaj vam pomeni, da vas želi Bog blagosloviti? Kako lahko delite njegovo ljubezen z drugimi?
Oče Bog, zahvaljujem se ti za mnoge blagoslove, ki mi jih daješ. Pomagaj mi opaziti načine, kako mi prinašaš veselje in mir, da te bom lahko slavil.

Berilo

4 Mz 6,22–27

Ključna vrstica

GOSPOD naj te blagoslovi in te varuje. 4 Mz 6,24