Spremenjena žalost

12. april 2020
Po besedah Jima in Jamie Dutcher – filmskih ustvarjalcev, znanih po njunem poznavanju volkov – volkovi, kadar so zadovoljni, mahajo z repom in so razposajeni. Po smrti člana krdela pa tedne žalujejo. Obiskujejo kraj, kjer je član krdela poginil, in izkazujejo žalost, tako da povesijo rep in žalostno zavijajo.
Žalost je močno čustvo, ki smo ga vsi izkusili, še posebej ob smrti bližnjega ali dragocenega upanja. Marija Magdalena ga je izkusila. Bila je med Jezusovimi podporniki in je potovala z njim in njegovimi učenci (Lk 8,1–3). A njegova kruta smrt na križu ju je zdaj ločila. Edino, kar bi lahko Marija še storila za Jezusa, je bilo, da mazili njegovo telo za pokop – naloga, ki jo je prekinila sobota. Toda predstavljajte si, kako se je Marija počutila, ko je prišla h grobu in ni našla strtega telesa brez življenja, ampak živega Odrešenika! Čeprav najprej ni prepoznala moža, ki je stal pred njo, ji je zvok njenega imena, ki ga je izgovoril, povedal, kdo je – Jezus! V trenutku se je žalost spremenila v veselje. Marija je zdaj imela veselo novico za druge: »Gospoda sem videla« (Jn 20,18).
Jezus je prišel na naš temni svet, da prinese svobodo in življenje. Njegovo vstajenje je praznovanje dejstva, da je dosegel, kar se je namenil. Tako kot Marija lahko praznujemo Kristusovo vstajenje in oznanjamo dobro novico, da je živ! Aleluja!
— Linda WashingtonV RAZMISLEK: Kdaj ste izkusili trenutek, ko se je vaša žalost spremenila v veselje? Kako boste ta teden oznanjali novico o Kristusovem vstajenju?MISEL/
Jezus, proslavljam tvoje vstajenje in novo življenje, ki ga lahko izkusim v tebi.

Berilo

Jn 20,11–18

Ključna vrstica

Gospoda sem videla. Jn 20,18