Spopadanje z nestrinjanjem

6. januar 2022
Družbeno omrežje Twitter je ustvarilo platformo, kjer ljudje po vsem svetu izražajo mnenja v kratkih sporočilih. A v zadnjih letih je postala ta formula zapletenejša, ker so začeli posamezniki izkoriščati Twitter kot orodje za oštevanje drugih zaradi drž in sloga življenja, s katerim se ne strinjajo. Če se na kateri koli dan prijavite na platformo, boste našli ime vsaj ene osebe, ki to dela. Kliknite na to ime in našli boste milijone ljudi, ki izražajo svoje mnenje o kontroverzni zadevi, ki se je pojavila.
Navadili smo se, da javno kritiziramo vse, od prepričanj ljudi do njihovih oblačil. Resničnost pa je, da se kritična in neljubeča drža ne ujema s tem, k čemur nas je Bog poklical kot kristjane. Čeprav bodo prišli trenutki, ko se bomo morali ukvarjati z nestrinjanjem, nas Sveto pismo opominja, da si moramo kot kristjani obleči »čim globlje usmiljenje, dobrotljivost, ponižnost, krotkost, potrpežljivost« (Kol 3,12). Namesto da bi bili ostro kritični, celo do naših nasprotnikov, nas Bog spodbuja: »Prenašajte drug drugega in odpuščajte drug drugemu, če se ima kateri kaj pritožiti proti kateremu« (v. 13).
Takšno obnašanje ni omejeno na ljudi, pri katerih se strinjamo z njihovim slogom življenja in prepričanji. Celo ko je težko, izkazujmo milost in ljubezen vsakomur, ki ga srečamo, kot nas vodi Kristus, in se zavedajmo, da smo bili odrešeni po njegovi ljubezni.
— Kimya Loder

V razmislek

Pomislite na trenutek, ko ste prenagljeno kritizirali prijatelja ali tujca. Kakšen je bil rezultat? Kako bi lahko ravnali drugače, da bi izkazali spoštovanje Bogu in posamezniku?
Nebeški Oče, vem, da vsak dan zgrešim tvojo slavo. Hvala za tvojo brezpogojno ljubezen. Pomagaj mi, da si bom prizadeval biti bolj podoben tebi, ko bom potrpežljiv in krotek do drugih.

Berilo

Kol 3,12–14

Ključna vrstica

Kakor je Gospod odpustil vam, tako tudi vi odpuščajte. Kol 3,13