Spomnjeni v molitvah

19. december 2021
V veliki afriški cerkvi je pastor padel na kolena in molil k Bogu. »Spomni se nas!« Ko je pastor to prosil, se je množica odzvala in vzklikala: »Spomni se nas, Gospod!« Ko sem gledala ta trenutek na YouTubu, sem bila presenečena, da sem tudi jaz jokala. Molitev je bila posneta pred nekaj meseci. Vendar sem se ob tem spomnila na otroštvo, ko sem slišala našega družinskega pastorja, ki je izražal enako prošnjo Bogu. »Spomni se nas, Gospod!«
Ko sem kot otrok slišala to molitev, sem napačno predpostavljala, da Bog včasih pozabi na nas. A Bog je vseveden (Ps 147,5; 1 Jn 3,20), vedno nas vidi (Ps 33,13–15) in neizmerno nas ljubi (Ef 3,17–19).
Še več, kot vidimo v hebrejski besedi zakar, ki pomeni ›spominjati se‹ – ko se nas Bog »spomni«, ravna v našo korist. Zakar pomeni tudi ravnati v korist neke osebe. Torej ko se je Bog »spomnil« Noeta in »vseh zveri in živine, ki je bila z njim v ladji,« je storil, »da je zapihal veter prek zemlje, in vode so začele upadati« (1 Mz 8,1). Ko se je Bog »spomnil« nerodovitne Rahele, »jo je uslišal in ji odprl naročje. Spočela je in rodila sina« (30,22–23).
Kako veliko zaupanje, da prosimo Boga v molitvi, naj se nas spomni! On se bo odločil, kako nam bo odgovoril. Molimo lahko z zavestjo, da naša ponižna prošnja prosi Boga, naj ukrepa.
— Patricia Raybon

V razmislek

Na katerem področju življenja potrebujete, da se vas Bog spomni? Kako pripravljeni ste moliti s takšnim namenom?
Dragi nebeški Oče, naj raste moje razumevanje, da se me spominjaš. Ko te potrebujem, da ukrepaš na nekem področju, se me spomni.

Berilo

1 Mz 30,1–2.22–24

Ključna vrstica

Potem se je Bog spomnil Rahele; Bog jo je uslišal. 1 Mz 30,22