Solze brez opravičevanja

31. januar 2022
»Oprosti,« je rekla Karen in se opravičevala za svoje solze. Po smrti moža se je močno trudila, da je skrbela za svoje najstniške otroke. Ko so jim možje iz cerkve omogočili taborjenje ob koncu tedna, da bi jih zabavali in ji dali počitek, je Karen jokala od hvaležnosti in se vedno znova opravičevala za svoje solze.
Zakaj se nas toliko opravičuje za svoje solze? Simon, farizej, je povabil Jezusa na večerjo. Sredi večerje, ko se je Jezus naslanjal na mizo, je žena, ki je živela grešno življenje, prinesla alabastrno posodico z dišavo. »… in vsa objokana od zadaj stopila k njegovim nogam ter mu jih začela močiti s solzami. Brisala mu je noge z lasmi svoje glave, jih poljubljala in mazilila z oljem« (Lk 7,38). Brez opravičevanja je ta žena svobodno izrazila svojo ljubezen in potem razpustila svoje lase, da bi z njimi obrisala Jezusove noge. Prekipevala je od hvaležnosti in ljubezni do Jezusa in svoje solze je zaključila z odišavljenimi poljubi – dejanja, ki so bila v nasprotju z dejanji dostojnega, a hladnosrčnega gostitelja.
In kako se je odzval Jezus? Pohvalil je prekipevajoč izraz ljubezni in ji rekel, da ji je »odpuščeno« (v. 44–48).
Morda smo v skušnjavi, da zadušimo solze hvaležnosti, ko grozijo, da bodo prekipele. A Bog nas je ustvaril čustvena bitja in svoja čustva lahko uporabimo za to, da ga častimo. Tako kot žena v Evangeliju po Luku izražajmo brez opravičevanja svojo ljubezen do našega dobrega Boga, ki skrbi za naše potrebe in svobodno sprejema naš hvaležni odziv.
— Elisa Morgan

V razmislek

Kako lahko svobodno izrazite svojo hvaležnost Bogu s svojimi čustvi? Kako lahko drugim omogočite, da jim ni neprijetno, ko delijo svoje solze?
Ljubeči Bog, hvala za tvojo milost, ko skrbiš za moje potrebe! Danes ti izlivam svojo hvaležnost.

Berilo

Lk 7,36–44

Ključna vrstica

… in vsa objokana od zadaj stopila k njegovim nogam ter mu jih začela močiti s solzami. Lk 7,38