Skrivnostni pomočniki

5. januar 2020
Louise ima mišično distrofijo. Ko je nekega dne skušala oditi z železniške postaje, je naletela na ogromno stopnišče brez dvigala ali tekočih stopnic. Na robu solza je Louise nenadoma zagledala moškega, ki je vzel njeno torbo in ji nežno pomagal po stopnicah navzgor. Ko se je obrnila, da bi se mu zahvalila, ga že ni bilo več.
Michael je zamujal na sestanek. Pod stresom je bil že zaradi strtega odnosa, ko se je odpravil v londonski promet, potem pa mu je še počila guma. Ko je nemočno stal v dežju, je iz množice stopil moški, odprl prtljažnik, dvignil avto in zamenjal gumo. Ko se je Michael obrnil, da bi se mu zahvalil, ga ni bilo več.
Kdo so bili ti skrivnostni pomočniki? Prijazni tujci ali nekaj več?
Priljubljena slika, ki jo imamo o angelih, da sijejo in imajo krila, je samo napol resnična. Medtem ko se nekateri res pojavijo takšni (Iz 6,2; Mt 28,3), drugi pridejo s prašnimi nogami, pripravljeni na kosilo (1 Mz 18,1–5), in jih zlahka zamenjamo za vsakodnevne ljudi (Sod 13,16). Pisec Pisma Hebrejcem pravi, da ko izkažemo gostoljubnost tujcem, lahko pogostimo angele, ne da bi se tega zavedali (13,2).
Ne vemo, ali sta bila Louisin in Michaelov pomočnik angela, a po besedah Svetega pisma bi lahko bila. Angeli delujejo prav zdaj in pomagajo Božjim ljudem (Heb 1,14). Pojavijo se lahko kot navaden človek na ulici.
— Sheridan Voysey

V razmislek

Kaj veste o angelih? Ali se spomnite trenutka, ko ste morda srečali enega, ne da bi se tega takrat zavedali?
Hvala ti, Bog, za angele, ki jih pošlješ, da nas srečajo v trenutku naše stiske.

Berilo

Heb 13,1–3

Ključna vrstica

Ne pozabite na gostoljubnost. Ker so bili nekateri gostoljubni, so namreč pogostili angele, ne da bi se zavedali. Heb 13,2