Skrivna pošiljka

6. januar 2020
Prozorna steklena vaza z zvončastimi lilijami, rožnatimi tulipani in rumenimi narcisami je pozdravila Kim na njenih vhodnih vratih. Sedem mesecev je anonimen kristjan pošiljal Kim čudovite šopke iz lokalne cvetličarne. Vsak mesečni dar je prispel s svetopisemsko spodbudo in podpisan je bil z besedami: »Z ljubeznijo, Jezus.«
Kim je objavljala slike teh skrivnostnih pošiljk na Facebooku. Rože so ji dale priložnost, da praznuje prijaznost posameznika in da prizna, kako je Bog izrazil svojo ljubezen do nje po svojih ljudeh. Mesec za mesecem je vsaka skrivnostna pošiljka povzročila, da so bili njeni prijatelji hvaležni za dragoceni dar časa, ki ga je Gospod dal Kim. Ko mu je zaupala v boju s smrtonosno boleznijo, je vsak barviti cvet in ročno napisano obvestilo potrdilo ljubeče Božje usmiljenje do nje.
Pošiljateljeva anonimnost odraža motiv, h kateremu Jezus spodbuja svoje ljudi, naj ga imamo pri dajanju. Gospod svari pred tem, da bi delali pravična dela, »da bi vas videli« drugi (Mt 6,1). Dobra dela naj bi bila izraz čaščenja. Tečejo iz srca, hvaležnega za vse, kar je Bog storil za nas. Če poudarimo svojo velikodušnost v upanju ali pričakovanju, da bodo počastili nas, lahko to odvrne osredotočenost z Dajalca vseh dobrih stvari – Jezusa.
Bog ve, kadar dajemo z dobrimi nameni (v. 4). Preprosto želi, da našo velikodušnost motivira ljubezen, ko dajemo njemu slavo, čast in hvalo.
— Xochitl Dixon

V razmislek

Kako lahko usmerite žaromet na Jezusa, tako da nekomu ta teden daste nekaj na skrivaj? Kako lahko pripišemo Bogu zasluge, medtem ko vseeno sprejmemo cenjenje ali pohvalo za služenje drugim?
Jezus, hvala ti, da si nas spomnil, da je dajanje drugim privilegij in čudovit način, da se ti zahvalimo za vse, kar nam daješ.

Berilo

Mt 6,1–4

Ključna vrstica

Kadar pa ti daješ miloščino, naj ne ve tvoja levica, kaj dela tvoja desnica. Mt 6,3