Skrb za tiste v stiski

11. december 2021
Evan Summers je odprl vrata. Pred njim je stala Sally, krhka žena, ki je redno prihajala mimo in prosila za prazne pločevinke, da bi jih vrnila v zameno za denar. Ta denar je bil njen glavni vir zaslužka. Evan je dobil idejo. »Ali mi lahko pokažete, kje spite?« je vprašal. Sally ga je peljala do ozke zaplate zemlje, široke približno 60 cm, v bližini neke hiše. Začutil je usmiljenje in ji zgradil hiško – preprosto zavetišče, ki ji je zagotavljalo prostor za varno spanje. Summers je idejo še razvil. Ustanovil je spletno stran GoFundMe [Prispevaj] in se povezal z lokalnimi cerkvami, da bi priskrbeli zemljo, kjer bi lahko zgradili več zatočišč za brezdomce.
V vsem Svetem pismu Bog opominja svoje, naj skrbijo za tiste v stiski. Ko je Bog spregovoril po Mojzesu, da pripravi Izraelce na vstop v obljubljeno deželo, jih je spodbudil: »Na široko odpiraj [svojo roko] in mu [ubožcu in revežu] rad posojaj, kolikor potrebuje tega, kar mu manjka« (5 Mz 15,8). Ta odlomek tudi pravi: »Ker v deželi ne bo zmanjkalo revežev« (v. 11). Ni nam treba daleč, da bi videli, da je to res. Kot je Bog sočutno pozval Izraelce: »Široko odpiraj svojo roko bratu« (v. 11), lahko tudi mi najdemo načine, kako pomagati tistim v stiski.
Vsak potrebuje hrano, streho nad glavo in vodo. Tudi če nimamo veliko, naj nas Bog vodi, da uporabimo, kar imamo, da pomagamo drugim. Naj bo to sendvič ali topel zimski plašč, majhne stvari lahko naredijo veliko razliko!
— Julie Schwab

V razmislek

Koga poznate ali ste videli, da morda danes potrebuje pomoč? Kaj lahko storite, da bi pomagali?
Jezus, prosim, pomagaj mi najti načine, kako lahko pomagam ljudem okrog sebe. Prosim, daj mi radodarno srce.

Berilo

5 Mz 15,7–11

Ključna vrstica

… ti zapovedujem in pravim: »Široko odpiraj svojo roko bratu, ubožcu in revežu v svoji deželi.« 5 Mz 15,11