Široka, obsežna milost

22. julij 2020
Alexa, Amazonova naprava, ki jo kontrolira glas, ima zanimivo lastnost: izbriše lahko vse, kar rečeš. Karkoli prosite Alexo, naj stori, za katerokoli informacijo ste prosili Alexo, naj jo pridobi, jo en preprost stavek (»Izbriši vse, kar sem danes rekel«) izbriše, kot da se ne bi nikoli zgodilo. Škoda je, da preostanek našega življenja nima te sposobnosti. Vsaka napačna beseda, vsako sramotno dejanje, vsak trenutek, ki si ga želimo izbrisati – samo izgovorili bi povelje in celotna zmešnjava bi izginila.
A obstaja dobra novica. Bog vsakemu izmed nas ponuja nov začetek. Vendar gre veliko dlje, kot da bi samo izbrisal naše napake ali slabo vedenje. Bog nudi odrešitev, globoko ozdravljenje, ki nas spremeni in nas naredi nove. »Vrni se k meni, saj sem te odkupil,« pravi (Iz 44,22). Čeprav se je Izrael uprl in je bil neposlušen, se jim je Bog približal z obilnim usmiljenjem. Rekel jim je: »Tvoje prestopke sem izbrisal kakor oblak in tvoje grehe kakor meglice« (v. 22). Zbral je vso njihovo sramoto in neuspehe in jih izbrisal s svojo široko, obsežno milostjo.
Bog bo storil enako z našim grehom in spodrsljaji. Ni napake, ki je ne bi mogel popraviti, ni rane, ki je ne bi mogel ozdraviti. Božje usmiljenje ozdravlja in odkupi najbolj boleče kraje v naši duši – celo tiste, ki smo jih tako dolgo skrivali. Njegovo usmiljenje izbriše vso našo krivdo, izbriše vsako obžalovanje.
— Winn Collier

V razmislek

Kje se najbolj zavedate svojih neuspehov? Kako vam podoba Boga, ki izbriše vse vaše napake, daje upanje?
Toliko obžalovanj, toliko stvari je, ki bi jih naredil drugače. Bog, ti mi praviš, da mi lahko odpustiš in me ozdraviš. Hvala ti za tvoje usmiljenje in milost.

Berilo

Iz 44,21–23

Ključna vrstica

Tvoje prestopke sem izbrisal. Iz 44,22