Sijati luč

4. januar 2020
Stephen je svojim staršem povedal, da mora iti vsak dan zgodaj v šolo, ampak iz nekega razloga ni nikoli razložil, zakaj je to tako pomembno. Vendar so poskrbeli, da je vsako jutro prišel v šolo ob 7.15.
Nekega zimskega dne je bil Stephen udeležen v prometni nesreči, ki mu je vzela življenje. Kasneje sta mama in oče izvedela, zakaj je tako zgodaj hodil v šolo. Vsako jutro so se s prijatelji zbrali ob šolskem vhodu, da bi druge pozdravili z nasmehom, mahanjem in prijazno besedo. Zaradi tega so se vsi učenci – celo tisti, ki niso bili priljubljeni – počutili dobrodošle in sprejete.
Ker je Stephen veroval v Jezusa, je želel deliti njegovo veselje s tistimi, ki so ga obupno potrebovali. Njegov zgled živi še naprej kot opomin, da je eden najboljših načinov, kako sijati luč Kristusove ljubezni, s prijaznimi gestami in z duhom dobrodošlice.
V Mt 5,14–16 Jezus odkriva, da smo v njem »luč sveta« in »mesto, ki stoji na gori« (v. 14). Stara mesta so bila pogosto zgrajena iz belega apnenca ter so resnično izstopala, ko so odsevala žareče sonce. Odločimo se, da ne bomo skriti, ampak da bomo dali luč »vsem, ki so v hiši« (v. 15).
In ko »[naša] luč sveti pred ljudmi« (v. 16), naj izkusijo Kristusovo ljubezen, ki jim izreka dobrodošlico.
— Dave Branon

V razmislek

Na kakšen način bi bili lahko bolj odprti za osamljene in tiste v stiski okrog sebe? Kako vam lahko Sveti Duh pomaga, da boste mesto, ki stoji na gori, da ga bodo videli drugi?
Nebeški Oče, hvala za Stephenov zgled. Pomagaj mi, da bom tako kot on izkazoval prijaznost in odprtega duha vsakomur, ki ga srečam.

Berilo

Mt 5,14–16

Ključna vrstica

Vi ste luč sveta. Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti. Mt 5,14