Sedanja generacija

4. december 2021
»Nikoli ne zaupajte nikomur čez trideset,« je rekel mladi okoljevarstvenik Jack Weinberg leta 1964. Njegova pripomba je naredila stereotip iz celotne generacije – nekaj, kar je Weinberg kasneje obžaloval. Ko se je ozrl nazaj, je rekel: »Nekaj, kar sem rekel kar tako …, je postalo popolnoma izkrivljeno in napačno razumljeno.«
Ali ste slišali omalovažujoče pripombe nad milenijci? Ali obratno? Slabe misli, usmerjene z ene generacije na drugo so lahko dvorezne. Gotovo obstaja boljši način.
Čeprav je bil odličen kralj, je Ezekija pokazal pomanjkljivo skrb za drugo generacijo. Ko je kot mlad mož zbolel za smrtonosno boleznijo (2 Kr 20,1), je jokal k Bogu in ga prosil za svoje življenje (v. 2–3). Bog mu je naklonil še petnajst let (v. 6).
A ko je Ezekija prejel strašno novico, da bodo njegovi otroci nekega dne v ujetništvu, kraljevih solza sumljivo ni bilo (v. 16–18). Mislil je: »Prav, da bosta le v mojih dneh mir in varnost!« (v. 19) Kaže, da Ezekija ni uporabil gorečnosti, ki jo je imel za svoje blagostanje, za naslednjo generacijo.
Bog nas kliče k ljubezni, ki nas izziva, da prečkamo ločnice med nami. Starejša generacija potrebuje svež idealizem in ustvarjalnost mlajše, ki lahko v zameno nekaj pridobi z modrostjo in izkušnjami svojih prednikov. To ni čas za prepirljive domislice in slogane, ampak za premišljeno izmenjavo idej. V tem smo skupaj.
— Tim Gustafson

V razmislek

Kaj mislite, na kakšne načine ste morda prezrli ali nespoštovali druge iz različne starostne skupine? Kako bi lahko uporabili darove, ki vam jih je dal Bog, da bi jim služili?
Odpusti mi, Oče, da ne cenim drugih v obdobju življenja, ki se razlikuje od mojega.

Berilo

2 Kr 20,1–6.16–19

Ključna vrstica

Ta pa je svoj obraz obrnil k steni in molil h Gospodu. 2 Kr 20,2