Resničnost Boga

19. februar 2020
V Zgodbah iz Narnije C. S. Lewisa, Lev, čarovnica in omara je vsa Narnija navdušena, ko se mogočni lev Aslan po dolgi odsotnosti ponovno pojavi. Njihovo veselje pa se spremeni v žalost, ko Aslan popusti zahtevi hudobne Bele čarovnice. Ob Aslanovem navideznem porazu prebivalci Narnije izkusijo njegovo moč, ko strašno zarjovi, zaradi česar čarovnica v grozi pobegne. Čeprav se zdi, kot da je vse izgubljeno, Aslan nazadnje dokaže, da je večji od zlobne čarovnice.
Tako kot Aslanovi sledilci v Lewisovi alegoriji je Elizejev služabnik obupan, ko se nekega jutra zbudi in zagleda sebe in Elizeja obkrožena s sovražnikovo vojsko. »Joj, gospod, kaj naj storimo?« je vzkliknil (2 Kr 6,15). Prerokov odziv je bil miren: »Ne boj se! Kajti teh, ki so z nami, je več kakor tistih, ki so z njimi.« (v. 16). Elizej je potem molil: »GOSPOD, odpri mu vendar oči, da bo videl!« (v. 17). »In GOSPOD je odprl dečku oči in je videl; in glej: gora je bila polna konj in ognjenih voz okrog Elizeja« (v. 17). Čeprav so bile stvari najprej videti žalostne v služabnikovih očeh, se je Božja moč nazadnje izkazala za večjo od horde sovražnikov.
V naših težkih okoliščinah morda verjamemo, da je vse izgubljeno, a Bog nam želi odpreti oči in nam odkriti, da je on večji.
— Remi Oyedele

V razmislek

S kakšnimi težkimi trenutki se srečujete? Ali ste izkusili, da je Bog večji od zla, s katerim s srečujete?
Hvala ti, Bog, za tvojo zvestobo.

Berilo

2 Kr 6,8–17

Ključna vrstica

In GOSPOD je odprl dečku oči in je videl; in glej: gora je bila polna konj in ognjenih voz okrog Elizeja. 2 Kr 6,17