Rešeni pred močnimi sovražniki

10. december 2021
Leta 2010, ko je bil George Vujnovich star 94 let, je prejel bronasto zvezdo za organizacijo tega, kar je New York Times imenoval »ena največjih reševalnih akcij v 2. svetovni vojni.« Vujnovich, sin srbskih imigrantov v ZDA, se je pridružil vojski ZDA. Ko je prišla novica, da sestreljene ameriške pilote varujejo uporniki v Jugoslaviji, se je Vujnovich vrnil v domovino svoje družine in s padalom skočil v gozd, da bi našel pilote. Vojake je razdelil v majhne skupine, jih naučil, kako naj se pomešajo s Srbi (nosijo srbska oblačila in jedo srbsko hrano). Potem je v nekaj mesecih spremil vsako malo skupino do transportnih letal C-47, ki so čakala na pristajalni stezi, izkrčeni v gozdu. Vujnovich je rešil 512 navdušenih, veselih mož.
David je opisal navdušenje nad tem, da ga je Bog rešil pred sovražniki, ki so ga obkolili, da ni mogel pobegniti. O Bogu je rekel: »Pošlje pomoč od zgoraj, vzame me, potegne me iz velikega vodovja« (2 Sam 22,17). Kralj Savel, besen od ljubosumja, je zasledoval Davida in neusmiljeno zahteval njegovo kri. A Bog je imel druge načrte. »Reši me mojega močnega nasprotnika, mojih sovražnikov, ki so močnejši od mene,« se spominja David (v. 18).
Bog je rešil Davida pred Savlom. Rešil je Izrael pred Egiptom. In v Jezusu je Bog prišel, da reši vse nas. Jezus nas je rešil greha, zla in smrti. Večji je od katerega koli mogočnega sovražnika.
— Winn Collier

V razmislek

Kje se počutite obkoljeni, brez možnosti pobega od laži, ki jim verjamete, ali greha, ki vas veže? Kako vidite Jezusa, ki je prišel, da bi vas rešil?
Vsemogočni Bog, potrebujem rešitev. Če mi ne pomagaš, je konec z mano. Nimam možnosti pobega. Zato se obračam nate. Prosim, pomagaj mi.

Berilo

2 Sam 22,17–20

Ključna vrstica

Reši me mojega močnega nasprotnika. 2 Sam 22,18