Prinesi, kar imaš

15. januar 2020
»Juha iz kamnov«, stara zgodba z mnogimi različicami, govori o stradajočem možu, ki pride v vas, a nihče ne more prispevati drobtinice hrane zanj. Potem da kamen in vodo v lonec nad ognjem. Vaščani ga z zanimanjem opazujejo, ko začne mešati svojo »juho«. Čez nekaj časa eden prinese malo krompirja za dodatek mešanici; drugi ima nekaj korenčkov. Nekdo doda čebulo, spet drugi prgišče ječmena. Kmet podari malo mleka. Sčasoma postane »juha iz kamna« okusen obrok.
Ta zgodba ponazarja vrlino deljenja, obenem pa nas opominja, naj prinesemo, kar imamo, tudi če se zdi nepomembno. V Jn 6,1–14 beremo o dečku, za katerega se zdi, da je edini v ogromni množici, ki je pomislil, da bi s seboj vzel nekaj hrane. Jezusovi učenci si niso znali dosti pomagati z dečkovim skromnim kosilom iz petih hlebčkov kruha in dveh rib. A ko ga je predal, ga je Jezus namnožil in z njim nahranil pet tisoč lačnih mož!
Nekoč sem slišala nekoga reči: »Tebi ni treba nahraniti pet tisoč ljudi. Samo prinesti moraš svoje hlebčke in ribe.« Tako kot je Jezus vzel obrok enega človeka in ga namnožil nad vsa pričakovanja ali predstave (v. 11), bo sprejel tudi naša predana prizadevanja, darove in služenje. Želi samo, da smo mu pripravljeni prinesti, kar imamo.
— Cindy Hess Kasper

V razmislek

Kaj ste zadrževali pred Bogom? Zakaj mu je težko prinesti to področje življenja?
Jezus, pomagaj mi, da ti bom predal vse, kar imam, z vednostjo, da lahko ti pomnožiš malo v veliko.

Berilo

Jn 6,4–14

Ključna vrstica

Dejal jim je: »Prinesite mi jih sem!« Mt 14,18