Prijatelj v neuspehu

8. julij 2020
27. novembra 1939 so trije lovci na zaklade, ki so jih spremljale filmske ekipe, prekopali asfalt pred amfiteatrom Hollywood Bowl v Južni Kaliforniji. Iskali so zaklad Cahuenga Pass, ki naj bi vseboval zlato, diamante in bisere, tam pa naj bi jih zakopali pred 75 leti.
Nikoli ga niso našli. Po 24 dneh kopanja so zadeli v skalo in se ustavili. Vse, kar so dosegli, je bila 270 cm široka in 1260 cm globoka luknja v tleh. Potrti so odšli.
Motiti se je človeško – vsem nam kdaj spodleti. Sveto pismo nam pove, da je mladi Marko zapustil Pavla in Barnaba na misijonarski poti. Barnaba ga je hotel vzeti s seboj na naslednjo pot, »Pavel pa je bil proti temu, da bi vzela s sabo človeka, ki ju je zapustil« (Apd 15,38). To je vodilo v močno nestrinjanje z Barnabom. A kljub začetnim neuspehom se Marko presenetljivo izkaže v kasnejših letih. Ko je bil Pavel proti koncu življenja osamljen in v ječi, je prosil za Marka in je zanj rekel: »… mi zelo koristi za službo« (2 Tim 4,11). Bog je celo navdihnil Marka, naj napiše evangelij, ki nosi njegovo ime.
Markovo življenje nam kaže, da nas Bog ne bo zapustil, tako da bi se morali sami soočati s svojimi zmotami in neuspehi. Imamo Prijatelja, ki je večji od vsake napake. Ko hodimo za Odrešenikom, nam bo zagotovil pomoč in moč, ki ju potrebujemo.
— James Banks

V razmislek

S kakšnimi napakami ali neuspehi ste se srečali pred kratkim? Na kakšne načine ste odkrili Božjo moč, ko ste mu jih zaupali v molitvi?
Jezus, hvala, da si ob meni, kadarkoli se želim pogovarjati s teboj. Slavim te za tolažbo in upanje, ki ju lahko daš le ti!

Berilo

Apd 15,36–16,5

Ključna vrstica

Pavel pa je bil proti temu, da bi vzela s sabo človeka, ki ju je zapustil. Apd 15,38