Premikanje proti duhovni zrelosti

9. junij 2021
V nedavni raziskavi so spraševali anketirance, naj povedo, v kateri starosti so po svojem mnenju postali odrasli. Tisti, ki so se imeli za odrasle, so pokazali na specifično vedenje kot dokaz svojega statusa. Imetje proračuna in nakup hiše sta bila na vrhu seznama, ki je zaznamoval »odraščanje«. Druge odrasle aktivnosti so segale od vsakodnevne priprave večerje in samostojnega naročanja k zdravniku do bolj zabavnih sposobnosti izbire prigrizkov za večerjo ali do navdušenosti, da bodo ostali doma v soboto zvečer, namesto da bi šli ven.
Sveto pismo pravi, naj si prizadevamo tudi za duhovno zrelost. Pavel je pisal cerkvi v Efezu in spodbujal ljudi, naj se usposobijo, »… dokler vsi ne pridemo … do mere doraslosti Kristusove polnosti« (Ef 4,13). Ko smo »mladi« v veri, smo dojemljivi za »vsak veter nauka« (v. 14), ki pogosto vodi v razprtije med nami. Ko pa zorimo v razumevanju resnice, delujemo kot enotno telo pod njim, »ki je glava, Kristus« (v. 15).
Bog nam je dal svojega Duha, da nam pomaga rasti v polnem spoznanju tega, kdo je on (Jn 14,26), in opremlja pastorje in učitelje, da nas učijo in vodijo k zrelosti v naši veri (Ef 4,11–12). Tako kot so določene značilnosti dokaz fizične zrelosti, je naša enotnost kot njegovo telo dokaz naše duhovne rasti.
— Kirsten Holmberg

V razmislek

Na kakšne načine ste še vedno dovzetni za »vsak veter nauka«? Kako lahko še naprej duhovno rastete?
Ljubeči Bog, ti si avtor moje rasti in zrelosti. Prosim, pomagaj mi spoznati, kje je moje razumevanje tebe še vedno nezrelo, in me uči več tvoje modrosti.

Berilo

Ef 4,11–16

Ključna vrstica

… dokler vsi ne pridemo … do mere doraslosti Kristusove polnosti. Ef 4,13