Prekinjeni načrti

5. marec 2020
Janini načrti, da bi postala logopedinja, so se končali, ko se je med pripravništvom izkazalo, da je to zanjo čustveno preveč naporno. Potem je dobila priložnost, da bi pisala za revijo. Nikoli se ni videla kot pisateljico, a čez leta je s svojim pisanjem zagovarjala družine v stiski. »Če se ozrem, lahko vidim, zakaj je Bog spremenil moje načrte,« pravi. »Imel je večji načrt zame.«
Sveto pismo vsebuje veliko zgodb s prekinjenimi načrti. Na svojem drugem misijonarskem potovanju je Pavel skušal prinesti evangelij v Bitinijo, a Jezusov Duh ga je ustavil (Apd 16,6–7). To se je moralo zdeti begajoče – zakaj je Jezus prekinil načrte, ki so bili v skladu s poslanstvom, danim od Boga? Odgovor je prišel neke noči v sanjah; Makedonija ga je še bolj potrebovala. Tam je Pavel ustanovil prvo cerkev v Evropi. Salomon je tudi opazil: »V človekovem srcu je veliko načrtov, uresniči pa se GOSPODOV sklep« (Prg 19,21).
Smiselno je delati načrte. Znani rek pravi: »Če ne načrtuješ, načrtuješ neuspeh.« A Bog lahko prekine naše načrte s svojimi. Naša naloga je, da poslušamo in ubogamo, saj vemo, da lahko zaupamo Bogu. Če se podredimo njegovi volji, bomo izpolnjevali njegov namen za svoje življenje.
Ko še naprej delamo načrte, lahko dodamo še nekaj – načrt, da bomo poslušali, poslušali Božji načrt.
— Leslie KohV RAZMISLEK: Kako lahko danes predate svoje načrte Bogu? Kako lahko prisluhnete njegovim načrtom?MISEL/
Vsevedni Bog, daj mi vero, da ti bom prisluhnil, ko so moji načrti prekinjeni, saj vem, da imaš ti večji namen za moje življenje.

Berilo

Apd 16,6–10

Ključna vrstica

V človekovem srcu je veliko načrtov, uresniči pa se GOSPODOV sklep. Prg 19,21