Prečiščeni v ognju

17. avgust 2020
24-karatno zlato je skoraj stoodstotno zlato z malo nečistočami. Vendar je težko doseči ta odstotek. Prečiščevalci zlata običajno uporabijo eno izmed dveh metod procesa čiščenja. Millerjev proces je najhitrejši in najcenejši, a je posledično zlato samo 99,95-odstotno čisto. Wohlwillov proces zahteva nekaj več časa in več stane, a je zlato potem 99,99-odstotno čisto.
V svetopisemskih časih so za čiščenje zlata uporabljali ogenj. Ogenj je povzročil, da so se nečistoče dvignile na površje in jih je bilo lažje odstraniti. V svojem prvem pismu kristjanom v Mali Aziji (severni Turčiji) je apostol Peter uporabil proces prečiščevanja zlata kot prispodobo za način, kako preizkušnje delujejo v življenju kristjana. V tistem času je Rim preganjal mnogo kristjanov zaradi njihove vere v Kristusa. Peter je iz prve roke vedel, kako je to. A preganjanje, je razložil Peter, pokaže »pristnost naše vere« (1 Pt 1,7).
Mogoče se počutite, kot da ste v prečiščevalčevem ognju – čutite vročino porazov, bolezni ali drugih težav. A stiska je pogosto proces, s katerim Bog prečiščuje zlato naše vere. V bolečini morda rotimo Boga, naj hitro dokonča ta proces, a on ve, kaj je najboljše za nas, tudi ko življenje boli. Ostanite povezani z Odrešenikom, iščite njegovo tolažbo in mir.
— Linda Washington

V razmislek

S kakšnimi težavami ste se spopadli, ki so vodile v vašo rast? Kako ste se odzvali nanje?
Oče Bog, pomagaj mi spoznati, kako preizkušnje v mojem življenju prinesejo na plan zlato v meni.

Berilo

1 Pt 1,6–9

Ključna vrstica

… da bo preizkušenost vaše vere veljala več kakor zlato [Te preizkušnje bodo pokazale pristnost vaše vere]. 1 Pt 1,7 [prevod iz nlt]