Pravočasna rešitev

26. december 2021
Nerešena prizadetost med Simonom in Geoffreyjem je trajala več let in Simonovi poskusi za obnovo odnosa niso bili uspešni. Ko je Simon slišal za smrt Geoffreyjeve matere, je odpotoval navzgor po Keniji, da bi se udeležil njenega pogreba. Simon je premišljeval o njunem srečanju: »Nisem imel sploh nobenih pričakovanj, kako se bodo stvari obrnile, ampak po pogrebu sva se odprla in imela ploden pogovor. Objela sva se, delila trenutek, skupaj molila in načrtovala najino ponovno srečanje.« Ko bi se Simon in Geoffrey vsaj spravila že prej, bi se lahko izognila tolikšni dolgo trajajoči bolečini.
Jezusove besede v Mt 5,21–26 pomagajo postaviti nerešene napetosti v odnosu v pravo perspektivo. Jeza, ki lahko vodi v takšne razpoke, je nekaj resnega (v. 22). Poleg tega je urejanje odnosov primeren uvod v čaščenje Boga (v. 23–24). Modre Jezusove besede: »Spravi se hitro s svojim nasprotnikom« (v. 25) nas spominjajo, da je za vse najbolje, da si čim prej prizadevamo za spravo.
Odnosi so tvegani; zahtevajo delo – v naših družinah, na delovnem mestu, v šoli in med ljudmi, ki delijo našo vero v Kristusa. A tisti, ki predstavljamo njega, »Kneza miru« (Iz 9,5), se dodatno potrudimo, da razširimo svoje srce in roke za tiste, s katerimi imamo nerešene spore.
— Arthur Jackson

V razmislek

Kdo vam pride na misel, ko pomislite na nekoga, do katerega bi morali pristopiti, da bi se lahko začelo celjenje odnosa? Kaj vam preprečuje, da bi to storili?
Oče, ti veš, kje so razpoke v odnosih v mojem življenju. Odpusti mi, da sem počasen pri iskanju rešitve. Daj mi moči, da naredim naslednje korake.

Berilo

Mt 5,21–26

Ključna vrstica

Spravi se hitro s svojim nasprotnikom. Mt 5,25