Pravi Jezusov učenec

9. november 2021
Ko je Christian Mustad pokazal svojo krajino Van Gogha zbiratelju umetnin Augustu Pellerinu, jo je Pellerin le enkrat pogledal in rekel, da ni pristna. Mustad je skril svojo sliko na podstrešju, kjer je ostala petdeset let. Mustad je umrl in sliko so v naslednjih štirih desetletjih večkrat cenili. Vsakič so rekli, da je ponaredek – do leta 2012, ko je strokovnjak uporabil računalnik za štetje niti na platnu slike. Odkril je, da je bilo izrezano iz istega platna kot druga dela Van Gogha. Mustad je imel ves čas pravo sliko Van Gogha.
Ali se počutite kot ponaredek? Ali se bojite, da če bi vas ljudje preiskali, bi videli, kako malo molite, dajete in služite? Ali ste v skušnjavi, da bi se skrili na podstrešju, stran od prežečih oči?
Poglejte globlje, pod barve in obrise svojega življenja. Če ste se odvrnili od svojih poti in položili svojo vero v Jezusa, potem vi in on pripadata istemu platnu. Če uporabimo Jezusovo prispodobo: »Jaz sem trta, vi mladike« (Jn 15,5). Jezus in vi tvorita celoto brez šivov.
Počivanje v Jezusu vas naredi za njegovega pravega učenca. To je tudi edini način, da izboljšate svojo sliko. Jezus je rekel: »Kdor ostane v meni in jaz v njem, ta rodi obilo sadu, kajti brez mene ne morete storiti ničesar« (v. 5).
— Mike Wittmer

V razmislek

Ob katerih stvareh se sprašujete, ali ste pravi Jezusov učenec? Kako bi vas ta strah lahko pritegnil k njemu?
Jezus, počivam v tebi, kot se mladika oklepa svoje trte.

Berilo

Jn 15,1–8

Ključna vrstica

Jaz sem trta, vi mladike. Jn 15,5