Prava identiteta

3. december 2021
Ko je prijateljica pregledovala fotografije, ki sem jih posnela o njej, je pokazala na telesne lastnosti, ki jih je videla kot nepopolnosti. Prosila sem jo, naj pogleda bliže. »Vidim čudovito in ljubljeno hčer vsemogočnega Kralja nad kralji,« sem rekla. »Vidim nekoga, ki usmiljeno ljubi Boga in druge, katere pristna dobrota, radodarnost in zvestoba so vplivale na mnoga življenja.« Ko sem opazila solze v njenih očeh, sem rekla: »Mislim, da potrebuješ krono!« Kasneje tisto popoldne sva izbrali popolno krono za mojo prijateljico, da ne bi nikoli pozabila svoje prave identitete.
Ko osebno spoznamo Jezusa, nas okrona z ljubeznijo in nas imenuje svoje otroke (1 Jn 3,1). Da nam moč, da vztrajamo v veri, zato da »bomo lahko polni zaupnosti, ko se razodene, in da ne bomo pred njim osramočeni, kadar pride« (2,28). Čeprav nas sprejema takšne, kot smo, nas njegova ljubezen očiščuje in nas spreminja v njegovo podobo (3,2–3). Pomaga nam spoznati našo potrebo po njem in se spreobrniti, ko uživamo v moči, da se odvrnemo od greha (v. 7–9). Živimo lahko v zvesti poslušnosti in ljubezni (v. 10), z njegovo resnico, skrito v našem srcu, in njegovim Duhom, prisotnim v našem življenju.
Moja prijateljica tisti dan ni zares potrebovala krone ali drugega okrasja. Vendar sva obe potrebovali opomnik svoje vrednosti kot Božjih ljubljenih otrok.
— Xochitl Dixon

V razmislek

Katerim osebnim napakam in preteklim neuspehom ste dovolili, da določajo vašo identiteto? Kako vam lahko spoznanje, da ste ljubljeni, izbrani in okronani kot Božji otrok, pomaga živeti v pravičnosti in ljubezni?
Ljubeči Bog, hvala, da si me opomnil, da to, kdo sem, temelji na tem, čigav sem – tvoj, preprosto tvoj.

Berilo

1 Jn 2,28–3,10

Ključna vrstica

Poglejte, kakšno ljubezen nam je podaril Oče: Božji otroci se imenujemo in to tudi smo. 1 Jn 3,1