Potrebujemo cerkveno skupnost

1. december 2021
Odrastel sem kot najstarejši pridigarjev sin. Vsako nedeljo so od mene pričakovali, da bom v cerkvi. Možne izjeme? Mogoče, če bi imel visoko vročino. Resnica pa je, da sem šel z velikim veseljem, nekajkrat celo z vročino. A svet se je spremenil in število rednih obiskov cerkva ni več takšno, kot je bilo. Seveda je hitro vprašanje Zakaj? Odgovorov je veliko, in sicer različnih. Pisateljica Kathleen Norris odgovarja na ta vprašanja z odgovorom, ki ga je dobila od pastorja na vprašanje: »Zakaj hodimo v cerkev?« Odgovoril je: »V cerkev hodimo zaradi drugih ljudi. Morda vas nekdo tam potrebuje.«
Nikakor ni to edini razlog, da hodimo v cerkev, a ta odgovor je v skladu z mišljenjem pisca Pisma Hebrejcem. Spodbudil je vernike, naj vztrajajo v veri in naj dosežejo cilj, ki ga je poudaril: »Ne zapuščajmo svojega zbora« (Heb 10,25). Zakaj? Ker bi s svojo odsotnostjo zgrešili nekaj pomembnega: »drug drugega spodbujajmo« (v. 25). To medsebojno spodbujanje potrebujemo, da se spodbujamo »k ljubezni in dobrim delom« (v. 24).
Bratje in sestre, sestajajmo se, ker vas morda nekdo tam potrebuje. In temu ustrezna resnica je, da morda tudi vi potrebujete druge.
— John Blase

V razmislek

Kateri so prvi štirje razlogi, da greste v cerkev ali ne greste? Kako čutite glede zbiranja ob spoznanju, da vas »morda tam nekdo potrebuje«?
Nebeški Oče, ko se srečujem z drugimi v čaščenju in slavljenju tvojega imena, mi pomagaj spodbujati druge v tvojem imenu. Odpusti mi, če tega ne delam, ker sem preveč zaposlen sam s seboj.

Berilo

Heb 10,19–25

Ključna vrstica

Ne zapuščajmo svojega zbora, kakor imajo nekateri navado, marveč drug drugega spodbujajmo. Heb 10,25