Poševni stolp

8. januar 2020
Verjetno ste slišali za znan poševni stolp v Pisi v Italiji, toda ali ste slišali za poševni stolp v San Franciscu? Imenuje se Millennium Tower. Zgrajen je bil leta 2008, zdaj pa ta 58-nadstropni nebotičnik ponosno – a malo nagnjeno – stoji v San Franciscu.
V čem je problem? Njegovi inženirji niso skopali dovolj globokih temeljev. Zdaj pa so prisiljeni popravljati temelj, kar bo morda stalo več kot celoten nebotičnik, ko je bil prvotno zgrajen. Za ta popravila nekateri mislijo, da so nujna, da se med morebitnim potresom ne bi podrl.
In kaj je boleči nauk tega? Temelji so pomembni. Če tvoj temelj ni trden, lahko pride do katastrofe. Jezus je učil nekaj podobnega proti koncu svoje pridige na gori. V Mt 7,24–27 primerja dva graditelja, eden je gradil na skalo, drugi na pesek. Ko je nevihta neizogibno prišla, je ostala cela samo hiša s trdnim temeljem.
Kaj to pomeni za nas? Jezus jasno pove, da mora biti naše življenje zgrajeno v poslušnosti in zaupanju vanj (v. 24). Ko počivamo v njem, lahko naše življenje najde trdna tla z Božjo močjo in neskončno milostjo.
Jezus nam ne obljublja, da ne bomo nikoli naleteli na vihar. Pač pa obljublja, da če je on naša skala, ti viharji in tokovi ne bodo nikoli odnesli našega v veri utrjenega temelja v njem.
— Adam Holz

V razmislek

Kako vam je vaša vera pomagala prestati najhujše viharje, na katere ste naleteli v življenju? Na kakšne praktične načine lahko vsak dan krepite svoj temelj vere?
Oče, viharji v življenju so neizogibni. Pomagaj nam, da se bomo odločili, da bomo dnevno prebivali v Svetem pismu in krepili svoj močni temelj v tebi.

Berilo

Mt 7,24–27

Ključna vrstica

Zato je vsak, ki posluša te moje besede in jih uresničuje, podoben preudarnemu možu, ki je zidal svojo hišo na skalo. Mt 7,24