Popolni kot Kristus

29. januar 2022
»Perfekcionizem je ena izmed najstrašnejših besed, kar jih poznam,« piše Kathleen Norris in premišljeno primerja sodobni perfekcionizem s perfekcionizmom, opisanim v Evangeliju po Mateju. Sodobni perfekcionizem opiše kot »resno psihološko bolezen, ki naredi ljudi preveč plašne, da bi sprejeli potrebna tveganja.« A beseda, ki se jo prevaja kot »popolni« v Evangeliju po Mateju, pravzaprav pomeni zrel, izpolnjen ali celoten. Norrisova zaključi: »Biti popoln … pomeni narediti prostor za rast [in postati] dovolj zrel, da se daš drugim.«
Takšno razumevanje popolnosti pomaga dati smisel globoki zgodbi iz Mt 19, kjer je mladenič vprašal Jezusa, kaj dobrega lahko stori, da »prejme večno življenje« (v. 16). Jezus je odgovoril: »Drži se zapovedi!« (v. 17). Mladenič je mislil, da izpolnjuje vse, vendar je vedel, da nekaj manjka. »Kaj mi še manjka« (v. 20), je vprašal.
Takrat je Jezus odkril mladeničevo bogastvo kot primež, ki duši njegovo srce. Rekel mu je: »Če hočeš biti popoln« – cel, pripravljen dajati in prejemati od drugih v Božjem kraljestvu –, mora biti pripravljen izpustiti, kar zapira njegovo srce pred drugimi (v. 21).
Vsak izmed nas ima svojo različico popolnosti – imetje ali navade, ki se jih oklepamo v brezplodnem poskusu, da bi imeli nadzor. Danes slišite Jezusovo nežno povabilo k predaji – in najdite svobodo v celosti, ki je mogoča samo v njem (v. 26).
— Monica La Rose

V razmislek

Kdaj ste zamešali osebne cilje za svetopisemsko popolnost? Kako vas lahko predaja nadzora Bogu osvobodi perfekcionizma?
Ljubeči Bog, odpusti mi, da tako pogosto zamešam svoje ambicije za samoizboljšanje z rastjo v tebi! Pomagaj mi predati nadzor tebi in sprejeti življenje svobode s teboj in ljudmi, ki jih imam tako rad.

Berilo

Mt 19,16–26

Ključna vrstica

Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče. Mt 5,48