Ponovno prijatelji

21. april 2020
Mama in njena mala hčerka sta nekega dne sedeli v cerkvi. Med bogoslužjem je bila ljudem dana priložnost, da javno sprejmejo Božje odpuščanje. Vsakič ko je šel nekdo naprej, da bi to storil, je deklica začela ploskati. »Žal mi je,« je kasneje mati rekla cerkvenemu voditelju. »Razložila sem hčerki, da nas spreobrnitev ponovno naredi za Božje prijatelje, in želela je ploskati vsakomur.«
Materine besede, poenostavljene za otroški um, so bile dobra razlaga evangelija. Nekoč smo bili Božji sovražniki, zdaj pa smo spravljeni z njim po Kristusovi smrti in vstajenju (Rim 5,9–10). Zdaj smo zares Božji prijatelji. Ker smo bili mi tisti, ki smo prelomili prijateljstvo (v. 8), je spreobrnitev naš del v dokončanju procesa obnove. Zato dekličin odziv ne bi mogel biti ustreznejši. Ker vsa nebesa ploskajo, ko se spreobrne en sam grešnik (Lk 15,10), je nevede odražala to ploskanje.
Jezus je podobno opisal svoje spravno delo. »Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje« (Jn 15,13). Kot rezultat njegovega požrtvovalnega dejanja prijateljstva do nas, smo lahko zdaj prijatelji z njim. »Ne imenujem vas več služabnike, … vas sem imenoval prijatelje« (15,15).
Nekoč smo bili Božji sovražniki, zdaj pa smo Božji prijatelji. To je velikanska misel. In zagotovo je vredna ploskanja.
— Sheridan VoyseyV RAZMISLEK: Kako pogosto opišete svoj odnos z Bogom kot prijateljstvo? Praktično gledano, kako vam gre danes prijateljstvo z njim?MISEL/
Bog, hvala, da si me vzljubil, ko sem bil še tvoj sovražnik. Kesam in odvračam se od vsega, kar te razočara, in proslavljam to, da sem tvoj prijatelj.

Berilo

Rim 5,6–11

Ključna vrstica

… bomo veliko bolj rešeni po njegovem življenju, odkar smo prišli do sprave. Rim 5,10