Ponižna drža

2. februar 2022
»Imej roke za hrbtom. V redu boš.« To je ljubeči opomin, ki ga je mož vedno dal Jan, preden je šla govorit skupini. Ko je skušala narediti vtis na ljudi ali ko je iskala nadzor nad situacijo, je zavzela to držo, ker jo je postavila v učljiv, poslušajoč miselni okvir. Uporabila jo je, da se spomni, da mora ljubiti tiste pred seboj in biti ponižna in na voljo Svetemu Duhu.
Janino razumevanje ponižnosti je ukoreninjeno v opažanju kralja Davida, da vse prihaja od Boga. David je rekel Bogu: »Ti si moj Gospod, moja sreča, ničesar ni nad tabo« (Ps 16,2). Naučil se je zaupati Bogu in iskati njegov nasvet: »… tudi ponoči me opominja moje srce« (v. 7). Vedel je, da z Bogom ob sebi ne bo omahnil (v. 8). Ni se mu bilo treba napihovati, ker je zaupal v mogočnega Boga, ki ga ljubi.
Ko vsak dan iščemo Boga in ga prosimo, naj nam pomaga, ko smo razočarani, ali naj nam da besede, ko imamo občutek, da imamo zvezan jezik, bomo videli, da deluje v našem življenju. Postali bomo »partner z Bogom«, kot pravi Jan; spoznali bomo, da če smo nekaj dobro naredili, je to zato, ker nam je Bog pomagal uspeti.
Druge lahko gledamo z ljubeznijo, z rokami, sklenjenimi za hrbtom v ponižni drži, da nas spomni, da vse, kar imamo, prihaja od Boga.
— Amy Boucher Pye

V razmislek

Kako se počutite, ko se pred nekom postavite v ponižno držo? Kako bi se lahko zanesli na Boga, da vam pomaga pri nalogah, ki so danes pred vami?
Stvarnik Bog, ustvaril si svet in vse, kar je na njem, a vendar me ljubiš in me želiš uporabiti za svojo slavo. Pomagaj mi, da pri tebi iščem pomoč in moč.

Berilo

Ps 16

Ključna vrstica

Gospodu pravim: »Ti si moj Gospod, moja sreča, ničesar ni nad tabo.« Ps 16,2